Home

Achtergrond

Commissie begint hoorzittingen

De parlementaire onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen begint vandaag aan een serie hoorzittingen die drie weken zal vergen.

Met de ondervragingen wil de commissie achterhalen hoe de vernieuwingen op het gebied van de basisvorming, de tweede fase, het vmbo en het nieuwe leren de afgelopen vijftien jaar zijn verlopen.

Als eerste wordt oud-minister Jos van Kemenade ondervraagd. Van Kemenade was minister van Onderwijs in het kabinet Den Uyl (1973-1977) en het kabinet Van Agt II (1981-1982). De commissie wil hem spreken wegens zijn plannen voor de middenschool, vastgelegd in de Contourennota. Hij bepleitte een gezamenlijke opleiding voor alle leerlingen van twaalf tot zestien jaar. Die gedachte lag ten grondslag aan de basisvorming die in 1993 werd ingevoerd.

De basisvorming is het thema van de eerste dag van de verhoren. Na Van Kemenade wordt Kees Schuyt ondervraagd. Die was verantwoordelijk voor het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over dit onderwerp.
In totaal ondervraagt de commissie ongeveer zeventig personen. Naast ministers en beleidsambtenaren zijn dat Kamerleden, schoolbestuurders, leraren, ouders en leerlingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.