Home

Achtergrond 2 reacties

Comfort Class segment tussen biologisch en gangbaar

Varkensvlees uit Comfort Class-stallen zou het tussensegment-vlees kunnen worden waarover minister Gerda Verburg spreekt in haar nota Dierenwelzijn.

De stuurgroep Comfort Class wil op korte termijn de marktmogelijkheden voor Comfort Classvlees onderzoeken. Dit meldt Annechien ten Have, voorzitter van LTO varkenshouderij en lid van de stuurgroep.

In de stuurgroep Comfort Class zijn vertegenwoordigd LTO, ForFarmers, Privon (een samenwerkingsverband van onderwijs, bedrijfsleven en belangenbehartiging), de Wageningen UR en de Dierenbescherming.

Minister Verburg zegt in de nota dat zij per 1 mei volgend jaar een convenant wil met de primaire sector en de verwerkende industrie over een tussensegment varkensvlees dat gepositioneerd moet worden tussen gangbaar en biologisch vlees in.

Comfort Classvlees zou die rol kunnen vervullen, zo is het idee van de stuurgroep Comfort Class. Zo’n aanpak zou vergelijkbaar zijn met de aanpak van het project Volwaard Kip in de vleeskuikenhouderij. Bij dit project wordt gewerkt met een traag groeiend vleeskuikenras dat wordt gehouden in stallen met een overdekte uitloop.

De stuurgroep Comfort Class wil verder op korte termijn meer inzicht in de extra investeringskosten die de welzijnsaspecten met zich meebrengen die in de Comfort Class stal worden toegepast. Verder wil de stuurgroep bekijken welke mogelijkheden er zijn om de extra investeringen via de Vamil-regeling en de Maatlat Duurzame Veehouderij gesubsidieerd te krijgen. Dit alles met het doel om het concept versneld uit te rollen naar de praktijk.

De Comfort Class stal is tot nu toe een proefstal op het Praktijkcentrum Raalte. Bij de bouw in samenwerking met de Dierenbescherming is uitgegaan van de behoeften van het dier. Zo is een stal ontstaan waar de dieren kunnen wroeten en bewegingsvrijheid hebben. De stal in Raalte is sinds voorjaar 2006 in bedrijf.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    frau antje

    Bla bla bla wat een geouwehoer kost allemaal weer onderzoeksgeld , bio or not to bio Lijkt mij.

  • no-profile-image

    zie

    Ja leuk zo'n tussensegment. Hadden we ook al in het verleden, nl. scharrelvarkens. Maar dit werd vakkundig door appie ten gronde gericht omdat het biologisch moest zijn. Iedereen moet zijn eigen keuze maken maar als je financieel gezond en niet afhankelijk wilt zijn zou ik uiterst voorzichtig zijn met dit LTO-spinsel !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.