Home

Achtergrond

Collega's en wilde zwijen

Ik kies voor antwoord B, collega’s die hun zaakjes niet op orde hebben. Dit speelt met name bij ons in Duitsland. Je ziet daar, dat vaak niet zo nauw wordt omgegaan met de hygiëne. Op open dagen komt het voor dat mensen met hun werkkleding aan, zo vanuit de eigen stal naar de open dag gaan.

Toen de varkenspest in Duitsland was, gingen de open dagen en bijeenkomsten gewoon door. Vaak zie je dat vrachtwagens of andere transportmiddelen niet of nauwelijks worden schoongemaakt. Wij zien dat als een groot gevaar. Als bij ons in Duitsland een vrachtwagen komt varkens laden, is de auto schoon. Maar als de chauffeur de vracht weggebracht heeft en dan weer terug komt, is die niet schoon. De vrachtwagen dus kan zo een ziekte meebrengen van de slachterij.

Een ander gevaar in Duitsland zijn de wilde zwijnen. Die lopen overal in Duitsland rond. Daarom is het verplicht om een hek rond het bedrijf de plaatsen. Dit is verplicht bij een omvang van meer dan 1000 vleesvarkens.

Maar het is niet vreemd dat in Nederland strengere regels gelden. De maatregelen zijn hier immers altijd maar weer aangescherpt na een uitbraak van een veeziekte.

Het is jammer dat Duitsland achter loopt op het gebied van hygiëne. Minstens zo erg is, dat ze daar niet goed in de gaten hebben dat dat grote gevolgen kan hebben. Niet alleen vanwege marktverstoringen, ook voor het imago van onze sector is dat een slechte zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.