Home

Achtergrond 206 x bekeken

Coalitie verliest nog steeds

Voor de zevende achtereenvolgende week kan de huidige coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie niet meer op een Kamermeerderheid rekenen.

Dat bleek vrijdag uit de peiling van Interview/NSS en het tv-programma Nova.

Het CDA staat deze week op 39 zetels, een minder dan vorige week. Ook de PvdA levert een zetel in en komt uit op 26 zetels. De ChristenUnie staat op zeven zetels, ook een minder dan een week geleden. Hiermee staat de coalitie op 72 zetels, als er nu verkiezingen zouden zijn.

Een eventuele linkse coalitie haalt het ook niet in de peiling. De SP stijgt ten opzichte van vorige week een zetel en komt uit op achttien, GroenLinks levert een zetel in en komt uit op zeven. Een eventuele linkse coalitie met daarin de PvdA, GroenLinks en de SP haalt slechts 51 zetels. Ook met de overige links-geëngageerde partijen D66 (vier zetels) en de Partij voor de Dieren (twee zetels), zou een linkse coalitie geen meerderheid halen.

Een centrumrechtse coalitie met CDA en VVD (veertien zetels) zou het alleen halen als de PVV (elf zetels) en de beweging van Rita Verdonk, Trots op Nederland (twintig zetels) zich zouden aansluiten bij deze coalitie. Die combinatie komt dan uit op 84 zetels. Een coalitie van PvdA, CDA en VVD zou goed zijn voor een Kamermeerderheid van 79 zetels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.