Home

Achtergrond

Caribische storm Noel verandert in orkaan

Tropisch storm Noel is gisteravond in het Caribische gebied veranderd in een orkaan met windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Dat maakten meteorologen bekend van het Amerikaanse Nationale Orkaan Centrum (NHC) in Miami. Noel valt daarmee in de eerste categorie op de zogeheten vijf klasses tellende Saffir-Simpson schaal voor orkanen.

Noel keerde zich in de nacht van donderdag op vrijdag af van de Bahama's en ging richting open zee naar het eiland Bermuda. De orkaan bevond zich op 1300 kilometer ten zuidwesten van het eiland Bermuda en bewoog zich met een snelheid van 29 kilometer per uur.

Meteorologen verwachten dat Noel het komende etmaal in snelheid toeneemt, maar dat hij voor zaterdag weer terug is op het niveau van een tropische storm.

De wervelwind heeft al meer dan honderd doden op zijn geweten in de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica. De Dominicaanse regering vroeg donderdag de internationale gemeenschap voor hulp, na drie dagen zeer hevige regenval. De overheid verzocht financiële instanties hen 200 miljoen dollar te lenen voor het herstellen van wegen, bruggen en het electriciteitsnetwerk.

Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan loopt van juni tot en met november. Dit jaar vormden zich al veertien tropische stormen en vijf orkanen, waaronder Noel. Twee van de orkanen bereikten de vijfde categorie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.