Home

Achtergrond 2185 x bekeken 2 reacties

Canada: prima boeren maar sociaal veel minder

Het buitenland dat als eerste in me op komt om eventueel een bedrijf te vestigen is Canada. Dit komt doordat mijn vriend bijna 8 jaar in Canada heeft gewoond en daar varkens heeft gehouden. Zijn leven ligt dus ook een beetje daar, zijn familie woont er, hij weet hoe de regels daar zijn en hoe de mensen sociaal met elkaar omgaan.

Dat is een van de redenen dat ik voor Canada zou kiezen. Ook praten ze er een taal die iedereen spreekt. Duitsland en Roemenië bijvoorbeeld, zijn in principe hetzelfde als het om het boerenleven gaat. Al die landen zijn groter en de regels zijn nog niet zo streng als in Nederland.

De voordelen en nadelen van in Nederland verdubbelen of in Canada vind ik als volgt:

Voordelen Nederland:
- je kunt in de buurt van je familie en vrienden blijven en je houdt je eigen manier van leven;
- Nederland ligt dicht bij het water en er kunnen dus makkelijk grondstoffen aangevoerd worden. Daardoor blijft het voer in verhouding tot andere landen goedkoper;
- de kennis over de varkenshouderij is heel groot in Nederland. Hierdoor is het mogelijk om voor te lopen in de technische resultaten.

Nadelen Nederland:
- er zijn teveel regels, je moet aan veel regels voldoen en overal aan denken en van op de hoogte zijn en blijven;
- burgers worden steeds meer ‘burger’ en weten steeds minder van het agrarische leven, waardoor partijen ontstaan als ‘varkens in nood’ en ‘partij van de dieren’;
- Nederland heeft teveel zeugen, waardoor er altijd biggen naar het buitenland geëxporteerd moeten worden. Je blijft dus altijd afhankelijk van de rest van Europa.

Voordelen Canada:
- doordat we er familie hebben wonen kunnen we er een vrij makkelijke start maken;
- er is genoeg land om mest uit te rijden, waardoor een groot probleem dat momenteel in Nederland heerst afvalt;
- we kunnen meer varkens houden met lagere bouwkosten en voerkosten.

Nadelen Canada:
- er ontstaat een andere sociaal leven, een andere manier van leven. En je leert nieuwe mensen kennen, je eigen familie en vrienden zul je veel minder vaak zien;
- ook in Canada komen meer regels voor de agrarische sector;
- Canada is afhankelijk van de Amerikaanse markt. Op het moment is de Canadese dollar te sterk tegenover de Amerikaanse dollar en dat heeft dan meteen een groot (negatief) gevolg voor onder andere de varkenshouders.

Over deze voor en nadelen heb ik al eens eerder nagedacht. Dit komt doordat ik mijn vriend heb leren kennen in Canada.
Ik heb er dus voor gekozen om in Nederland verder te gaan. De voornaamste reden hiervan is dat ik dit leven in Nederland niet achter kan laten. Mijn leven draait niet alleen om de varkens en het ‘groter’ worden, daarnaast bevalt me de manier van leven in Nederland ook heel goed. Het achterlaten van mijn familie en vrienden zag ik niet zitten.
Maar ik besef wel dat we in Canada meer varkens kunnen houden, minder zorgen hoeven te maken om regels en wetgeving en een warmere zomer zouden hebben dan hier in Nederland. Dat zijn ook voordelen! Maar voor mij wegen ze niet op tegen de nadelen die ik zie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willemien

  Vraa aan de wat oudere Canadezen:
  binnenkort ga ik naar mijn broer in Canada (Vancouver) die dan 50 jr. getrouwd is. Wat zijn populiere liedjes /deuntjes door de jaren heen op een feest om er een leuk feestlied van te maken.
  Wellicht een rare vraag, maar ik bedank jullie al bij voorbaat.
  groetjes, Willemien

 • no-profile-image

  Simon

  Emigreren is niet voor iedereen.Het hangt er vanaf waarvoor je emigreert.
  Als je kan doen wat je wil doen in holland en familie georienteerd ben is het het beste om daar te blijven.

  Ik heb 30 jaar geleden als toen jonge man met vrouw en 3 kleine kinderen the stap gemaakt omdat het boeren in holland my onmogelijk gemaakt werd.(ik wilde boeren ten koste van alles)

  Hier in canada was en is opportunity, de ruimte en de vrijheid om te doen wat je want zonder al te veel overheid inmenging.

  Ik had toendertijd in holland al een hekel aan de drukte en de overheids inmenging.

  Ik kan dit zeggen,al gaven ze me de grootste boerderij in holland voor niks,zou ik zeggen, nee dank je,ik heb het hier veel beter.

  geen last van vergunningen van de overheid,geen wetje dit of wetje dat,geen last van de buren(de dichts bijzijnde is 5 km)al de vrijheid i want op onze 700 ha bison ranch,rauwe natuur met all soorten wild,eland,beer,wolf en hert ,etc.

  Ik hoef me niet kapot te werken ook(niet altijd zo geweest,alle begin is moeilijk).
  Kortom,eigen baas op eigen grond,een paradijs dat in holland met al het geld in de wereld niet te verwezelijken is.

  Maar als je niet tegen eenzaamheid kunt is het moeilijk,ik heb daar geen last van.

  Een 100% goed huwelijk is heel belangrijk,anders werkt het ook niet.

  My 2 cent

Of registreer je om te kunnen reageren.