Home

Achtergrond

Canada en Brazilië eisen WTO-onderzoek landbouwsubsidies VS

Canada en Brazilië hebben de WTO gevraagd een onderzoek in te stellen naar de Amerikaanse landbouwsubsidies. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Canada deed de wereldhandelsorganisatie in juni reeds een vergelijkbaar voorstel voor een onderzoekspanel, maar besloot dit in te trekken om met de Brazilianen op te kunnen trekken. Volgens beide landen hebben de VS in de periode van 1999 tot 2005 meer landbouwsubsidies uitgeschreven dan afgesproken.

Het afgesproken steun-plafond lag op ongeveer 19 miljard dollar (13 miljard euro). De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger verklaarde afgelopen maand dat zijn land niet meer dan 13 miljard dollar aan de meest handelsverstorende subsidies uitgaf.

“De VS hebben binnen de WTO-afpsraken landelijke steun aan de landbouw gegeven”, aldus woordvoerder Gretchen Hamel. “Gezien de mogelijkheid om echte progressie te boeken in de Doha onderhandelingen, denk ik dat een formeel WTO-panel een onfortuinlijk gebruik van bronnen is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.