Home

Achtergrond 158 x bekeken

CPB ziet volop groeikansen in handel met India

De Nederlandse export naar India kan tussen nu en 2040 met een factor vijftien groeien. Omgekeerd kan de export van Indiase producten naar Nederland zelfs twintig keer zo groot worden.

De groei gaat hand in hand met de grote expansie die de Indiase economie momenteel doormaakt. Dat blijkt uit een rapport dat het Centraal Plan Bureau (CPB) naar buiten heeft gebracht. Het rapport is opgesteld in opdracht van onder anderen staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken). Hij gaat later deze maand naar India voor een handelsmissie, met in zijn gevolg meer dan tachtig ondernemingen.

De handel met India is volgens het CPB nu nog bescheiden te noemen. Van de totale Nederlandse goederenuitvoer gaat nog geen 1 procent naar het Aziatische land. De onderzoekers verwachten dat de Nederlandse investeringen in India zullen toenemen omdat het land een steeds grotere afzetmarkt krijgt. In het land wonen meer dan een miljard mensen die steeds meer te besteden hebben. Het inkomen per hoofd van de bevolking is sinds 1980 verdrievoudigd.

Eind 2006 hadden Nederlandse bedrijven voor 1,5 miljard euro geïnvesteerd in India. Dat is nog geen half procent van de totale buitenlandse investeringen. Toch mag Nederland zich daarmee de nummer vier noemen, achter Mauritius, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Indiase bedrijven investeren op hun beurt ook in Nederland. Een spraakmakend voorbeeld vormde de overname van het Nederlands-Britse staalbedrijf Corus door Tata Steel.

In vergelijking met China is de handel tussen Nederland en India relatief klein. Tegenover elke container die vanuit India in een Nederlandse haven aankomt, staan er meer dan 25 uit China, waar de economie nog harder groeit dan in India. India moet het in zijn export onder meer hebben van producten als schoenen en textiel, waar laaggeschoolde arbeid voor nodig is. Daarnaast is het land sterk in IT-gerelateerde diensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.