Home

Achtergrond

CDA-congres blokkeert plan-Donner niet

De CDA-achterban werpt geen blokkade op voor het plan van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om het ontslagrecht te versoepelen.

Resoluties die gericht waren tegen de voorstellen van Donner werden vandaag door het CDA-congres in Utrecht verworpen.

Het partijbestuur en fractievoorzitter Pieter van Geel van de Tweede Kamer hadden de resoluties ontraden. Ze riepen het congres op partijgenoot Donner niet voor de voeten te lopen. ,,Laten we hier het volle vertrouwen in Donner uitspreken'', aldus Van Geel.

Volgens de fractievoorzitter is Donner zich bewust van de zorgen in de CDA-achterban over een mogelijke aantasting van de rechtsbescherming van werknemers. ,,Hij heeft laten weten tot aanpassingen bereid te zijn.''

Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV die als gast op het CDA-congres aanwezig was, voorspelde na de verwerping van de resoluties dat de problemen in de coalitie over het ontslagrecht in een ,,hogere versnelling'' zullen komen. De PvdA en ChristenUnie vrezen net als de FNV dat Donner de rechtsbescherming van werknemers te veel wil aantasten. ,,Maar de steun van het CDA-congres sterkt Donner nu in zijn stijfkoppigheid.''

Vakbondsvoorman René Paas van het christelijke CNV, en tevens CDA-lid, leest de uitkomst heel anders. Een van de resoluties over het ontslagrecht is met 468 van de 771 stemmen verworpen en dat betekent volgens hem dat een grote groep CDA'ers zorgen heeft. ,,Donner heeft daarmee de zware last erbij gekregen, namelijk het vertrouwen dat hij met deze zorgen rekening houdt in zijn plannen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.