Home

Achtergrond 2499 x bekeken

CCM is €2.080 per hectare waard

Ik schreef het gisteren al: maïs is een multifunctioneel product. Het is terug te vinden in ons dagelijks voedsel, veevoeders en ook als brandstof. Daar komt bij dat maïs het grootste akkerbouwmatig geteelde voedergewas, in Nederland, is. We gebruiken het als snijmaïs, als geplette vochtige korrelmaïs, als CCM en als droge korrelmaïs.

De belangrijkste graadmeter voor het economisch rendement van maïs als veevoeder is de vervangingswaarde ten opzichte van andere grondstoffen waarbij de prijs per eenheid energie (EW of VEM) de belangrijkste criteria is. Hierbij moet rekening gehouden worden met de kwaliteit = risico op mycotoxine voornamelijk voor zeugen bedrijven.

Bij optimalisatie door de voerindustrie komt CCM bijvoorbeeld voor een prijs van ongeveer €16 per 100 kg op productbasis in de samenstellingen. De opbrengst voor een goed gewas is 13.000 kg CCM. Per hectare betekent dit dat de waarde van 1 hectare maïs € 2080 is voor de ondernemer die de CCM voert inclusief alle kosten. (Bedrag inclusief alle overige kosten zoals, oogsten, inkuilen, kuil verliezen, rente kosten, arbeidskosten, investeringskosten inkuilen en uithalen.)

Met dank aan Herman van Kollenburg en Huub Derix van Boerenbond Deurne.

Of registreer je om te kunnen reageren.