Home

Achtergrond

Burgers moeten 1,3 miljard bijstand terugbetalen

Mensen met een bijstandsuitkering hebben in totaal 1,3 miljard euro schuld aan gemeenten.

Zij moeten 705 miljoen euro terugbetalen die zij onterecht hebben ontvangen. In driekwart van de gevallen was het de uitkeringsgerechtigde aan te rekenen dat hij te veel kreeg.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het overige deel van de schuld bestaat uit leningen die de bijstandgerechtigden bij gemeenten hebben afgesloten om bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast te kopen of om een eigen bedrijf te beginnen.

In 60 procent van de gevallen bedraagt de schuld minder dan duizend euro. Bij 12 procent gaat het om bedragen van meer dan 5000 euro. Zes op de tien bijstandsgerechtigden zijn vrouwen. En twee op de drie zijn laagopgeleid en hebben geen diploma waarmee zij de arbeidsmarkt op kunnen. Laagopgeleiden zitten volgens het CBS het langst in de bijstand. Van de bijstandstrekkers met alleen basisonderwijs had in 2005 bijna de helft vijf jaar of langer een uitkering. Bij de hogeropgeleiden was dat 35 procent.

Het aantal huishoudens met bijstand is gedaald van ruim 6 procent eind 2000 tot ruim 5 procent eind 2006. Vooral in de grote steden daalde het aantal. In Amsterdam was de daling het grootst en ging het van 14 naar 10 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.