Home

Achtergrond 195 x bekeken

'Bundeling logistiek biedt veel kansen'

Bedrijven in de tuinbouw kunnen veel kosten besparen met het bundelen van vracht of door andere samenwerkingsvormen.

Dat zei hoogleraar logistiek Jack van der Vorst van Wageningen Universiteit op het seminar Meedoen of Stilstaan over de impact van samenwerken in de logistieke keten. "Berekeningen tonen aan dat de bezettingsgraad van vrachtwagens stijgen van 65 naar 95 procent en dat de kosten met 5 tot 20 procent dalen." Het bundelen van vracht door een aantal bedrijven met één centrale planning kan zelfs een reductie van transportkosten bewerkstelligen van 20 tot 40 procent, rekende hij voor.

Toch schatten nog te weinig bedrijven de voordelen van samenwerking op de juiste waarde, bleek op het seminar, dat onderdeel vormt van het programma Nederland Digitaal in Verbinding. Het ministerie van EZ wil met behulp van slimme concepten en technieken de logistiek in Nederland versterken. Want Nederland heeft misschien de naam sterk te zijn in logistiek, maar de werkelijkheid is wel anders, bleek recent uit het rapport van de commissie Van Laarhoven. Er is een te lage innovatiegraad en een kenniskloof tussen theorie en praktijk. Investeringen in ICT blijven achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.