Home

Achtergrond 171 x bekeken

Brussel wil milieuverbruik meten

De verbetering of verslechtering van het milieu moet te meten zijn. De Europese Commissie wil een nieuw indexcijfer opstellen om dit duidelijk te maken.

De index moet duidelijk maken of een land het goed of slecht doet met bijvoorbeeld het aantal diersoorten, luchtvervuiling of hectares bos. Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vindt het niet langer genoeg dat economen alleen het bruto nationaal product (BNP) van een land meten. Het BNP zegt alleen iets over de economie van een land, niet over het milieu.

Barroso: ”Het is tijd om verder te gaan dan de meetmethoden die zijn opgesteld voor de erg verschillende wereld uit de jaren dertig. Het is tijd om verder te kijken dan de huidige verwarrende of ongeorganiseerde gegevens. Het is tijd om voorbij het BNP te kijken.”

Momenteel berekent het Wereld Natuur Fonds (WNF) al de ’ecologische voetafdruk’ van elk land: het aantal hectares natuur dat elke burger gebruikt. De Verenigde Naties en andere instellingen hanteren weer andere cijfers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.