Home

Achtergrond 225 x bekeken 15 reacties

Brussel wil export varkensvlees subsidiëren

De Europese Commissie wil subsidie gaan geven voor de export van varkensvlees. De maatregel moet de boeren helpen, die kampen met hoge voerkosten en de dure euro.

Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) heeft dat voorstel vandaag aangekondigd bij beraad met landbouwministers van de 27 EU-landen. Ze wil deze week een besluit laten nemen bij een deskundigencomité van de EU-landen.

Brussel begon vorige maand met gesubsideerde opslag van varkensvlees, in afwachting op hogere vleesprijzen. Daarbij is nu 85.000 ton aangeboden door slachters uit enkele landen, maar niet uit Nederland. Commissaris Fischer Boel meent dat er nu genoeg varkensvlees is opgeslagen en wil het aanbod voor gesubsidieerde opslag snel weer sluiten.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) reageerde vandaag nog niet op het voorstel, omdat ze de tekst nog niet had gezien. "Maar we hebben pas vorige maand besloten tot de private opslag van varkensvlees. De Nederlandse sector maakt daar ook gebruik van." "Nederlandse bedrijven hebben 6487 ton aangemeld voor private opslag", meldde het ministerie van Landbouw vandaag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ook geen steuntrekker

  Alweer subsidies en ondersteuning.
  Melkveehouders, akkerbouwers en nu ook de varkensboeren. Gewoon afschaffen die steun, als het even niet wil met de handel, gelijk de hand ophouden. Maak zelf een potje voor slechte tijden. Wanneer het niet meer gaat, gewoon kappen en wat anders gaan doen. Vraag maar aan de ex-kruidenier die vroeger op de hoek zat, die hebben ze ook nooit geholpen.
  Het wordt tijd dat we met z'n allen eens wat minder gaan produceren, zodat er een flink tekort komt.

 • no-profile-image

  og steuntrekker

  Koeieboeren, akkerbouwers en nu dus ook varkensboeren. Allemaal steuntrekkers, ga je eigen boterham verdienen, en wanneer dit met de koeien of varkens niet meer lukt, ga wat anders doen. Vraag het maar aan de ex-kruidenier die op de hoek woonde, die heeft ook nooit steun gehad.
  Het wordt tijd dat we met z'n allen eens wat minder gaan produceren, komt er vanzelf krapte op de markt.
  Groeten uit Hardenberg,
  O.G. Steuntrekker

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Vreselijk die vlees bergen??? Kijk even op deze site......


  www.telegraaf.nl/binnenland/2612115/Bossen_kappen_voor_graanprodu...
  ......
  Ik ben geen voorstander van gesubsidieerde export, maar
  wordt het geen tijd dat we weer een voorraadje aanleggen???

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  Ja hertog jan, vleesbergen zijn verspild leven, vernietigd graan en ander hoogwaardige grondstof die als veevoer dient, vervuild water en grond (mest) en verziekte wilde fauna die besmet raakt door al die bacteriën uit de bio-industrie.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  En het sentimentele gezeik van beastly is ook om ziek van te worden.Ga een blaadje sla eten of word lid van het vreemdelingenlegioen als die je willen hebben dan...

 • no-profile-image

  Kees

  Meneer of mevrouw Beestachtig uit Ketsheuvel wil voor mij al bepalen dat ik vleesvervangers moet gaan eten, althans als ze hiervoor de kans krijgt, wat een gezwam. Ben zelf een kleine varkenshouder en heb niet om deze regeling gevraagd, wat nou particuliere opslag, had dit vlees direct op de markt geplaatst, was het even heel hard slikken, maar was de prijs (volgens mij) nu niet voor een langere periode verpest.
  Een van reacties was het opheffen van de subsidies en inkomstensteun, het is natuurlijk van de zotte dat je zo moet boeren, maar als het dan toch afgeschaft moet worden dan moet je ALLE toeslagen en subsidies afschaffen, huursubsidie, zorgtoeslage en weet ik veel waar ook maar subsidie of toeslag voor te verkrijgen is.
  Persoonlijk denk ik dat de B.V. Nederland dan snel de kuiten strekt.

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  vreselijk die vleesbergen. is er nu niemand die iets verstandigs kan melden hierover. wanneer wordt de ontwikkeling van vleesvervangers gesubsidieerd, goed milieu mens en dier.

 • no-profile-image

  og steuntrekker

  Koeieboeren, akkerbouwers en nu dus ook varkensboeren. Allemaal steuntrekkers, ga je eigen boterham verdienen, en wanneer dit met de koeien of varkens niet meer lukt, ga wat anders doen. Vraag het maar aan de ex-kruidenier die op de hoek woonde, die heeft ook nooit steun gehad.
  Het wordt tijd dat we met z'n allen eens wat minder gaan produceren, komt er vanzelf krapte op de markt.
  Groeten uit Hardenberg,
  O.G. Steuntrekker

 • no-profile-image

  Henk

  Hey, mijnheer of mevrouw Beastly. U wilt dierlijke productie afschaffen.
  Hoe denkt u gewassen te laten groeien om 6 miljard mensen te voeden ? Hebben we toch zeker mest voor nodig ?
  En alle miljoenen tonnen afval van plantaardige voedselproductie, zijn voor de mens onverteerbaar, worden nu verwerkt in veevoer.
  Hoe gaan we de gehele wereld plantaardig voeden bij misoogsten, klimaatverandering, etc. ?

  Gezien het feit dat u zich altijd negatief over de agrarische sector uitlaat op een site voor de agrarische sector doet zeer sterk vermoeden dat u het prettig vindt om boeren te provoceren. Ga wat nuttigs doen, of kom met werkelijk zinnige oplossingen.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Zijn ze helemaal door de ratten besnuffeld daar in brussel. welke lidstaten hebben om deze steun gevraagd? Zullen wel weer Frankrijk en/of Duitsland zijn geweest. Bang dat hun contributie naar andere lidstaten gaat. Ik hoop in iedergeval niet dat "onze" LTO er voor heeft gelobbyd. Ze hebben al genoeg kapot gemaakt voor de varkenshouders.

 • no-profile-image

  w.kalkman

  Geldt deze export-subsidie ook voor export naar landen binnen de Europese Gemeenschap of uitsluitend voor export bestemmingen buiten de EEG.

  Dank U voor antwoord

  mvrgr
  w.kalkman

 • no-profile-image

  Michel

  Ik ben varkenshouder, maar voor mij hoeft die subsidie niet. Laat de markt zijn werk doen en als daardoor in het dal van de varkenscyclus de mindere bedrijven afvallen is jammer, maar zo is het altijd al geweest. Hierdoor kan de markt zich weer eerder herstellen. Subsidies maken een sector ook nog eens veel minder efficiënt en minder innovatief. Ik vind dat de EU veel sterker moet inzetten op importvlees welke niet aan de eisen van de EU voldoen. Het zal toch te gek voor woorden zijn dat Nederlands vlees, welke koploper is in voedselveiligheid, milieu en welzijn, weg geconcurreerd wordt door vlees zonder zekerheid van buiten de EU.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De varkenshouderij wordt de nieuwe melkveehouderij. Importheffingen hadden ze al daar zijn nu interventie en exportrestituties bij gekomen. En dat terwijl er in de melkveehouderij op dit moment geen interventie en geen exportsubsidies gebruikt worden. Zijn we meteen van het gezwam af dat zij voor de vrije markt werken terwijl de melkveehouderij ondersteunt wordt.

 • no-profile-image

  geen steuntrekker

  aan de melkveehouder uit niemandsland,
  hoe kortzichtig kan je toch zijn ???? ben je jou vette en onnodige toeslagrechten al vergeten????

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Hee og steuntrekker of ben jij mischien zoon mislukte kruidenier die niet wilde investeren in een zuinige koelvitrine en zijn klanten naar de supermarkt zag fietsen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.