Home

Achtergrond 197 x bekeken

Brussel presenteert nieuwe antiterreurmaatregelen

Het oproepen tot terreur op internet wordt in de hele Europese Unie verboden en vliegtuigpassagiers op weg naar Europa moeten van tevoren allerlei persoonsgegevens verstrekken.

Dat zijn twee van de nieuwe antiterreurmaatregelen die de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, volgende week dinsdag voorstelt.

Ook moet er een database komen waarin de locatie en het gebruik van alle explosieven in de EU wordt bijgehouden. Dat moet samengaan met een waarschuwingssysteem als ergens in de EU uit een kazerne bijvoorbeeld explosieven gestolen of vermist worden.

De Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini (justitie), verantwoordelijk voor de voorstellen, wil ook dat websites geblokkeerd worden waarop uitleg staat over het maken van bommen.

De plannen zijn allemaal grotendeels de afgelopen twee jaar al aangekondigd, maar worden dinsdag in zijn geheel en uitgewerkt gepresenteerd. De EU-landen moeten er daarna nog mee instemmen. De voorstellen zijn een aanvulling op de eerste maatregelen die de EU al vrij snel na de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september 2001 nam.

Een aantal voorstellen van Frattini is niet onomstreden. Zo zien internetdeskundigen niets in het blokkeren van websites met bominstructies. Nederland is er wel voor, maar een aantal andere EU-landen heeft ook twijfels.

Maar vooral Frattini's plannen voor het verzamelen en uitwisselen van gegevens van passagiers die van en naar de EU vliegen hebben tot protest geleid. Een van de zwaarste criticasters is D66-europarlementariër Sophie in 't Veld, die grote twijfels heeft over het nut van de gegevens in de strijd tegen terreur.

In 't Veld: "Er is geen bescherming van de privacy, de democratische controle is nul en toezicht wordt alleen door ambtenaren achter gesloten deuren uitgeoefend. En pas na vijf jaar is de eerste evaluatie. Burgers staan hier machteloos tegenover misbruik en fouten van de overheid. Onaanvaardbaar.''

Frattini kopieert volgens In 't Veld de afspraken die eerder met de VS zijn gemaakt. Die willen van elke reiziger nog voor de vlucht gegevens over negentien verschillende onderwerpen, van reisplannen tot adressen en creditcardgegevens. De EU stemde daar na lang onderhandelen deze zomer mee in.

In 't Veld windt zich op over "de arrogantie waarmee Frattini de democratische controle welbewust probeert te omzeilen en dit plan erdoor probeert te jassen. Het Europees Parlement mag er nog niks over zeggen en de nationale parlementen worden buitenspel gezet. Maar ook de EU-leiders: op een top staan ze mooi weer te spelen en praten over gedeelde waarden, maar hier is parlementaire controle maar lastig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.