Home

Achtergrond 2 reacties

Bonden willen duidelijkheid over I&R schapen en geiten

De Europese koepel van boerenbonden Copa-Cogeca wil dat de Europese Commissie snel duidelijkheid geeft over de elektronische Identificatie en Registratie (I&R) van schapen en geiten.

Informeel zijn de lidstaten al op de hoogte gebracht dat deze I&R pas in 2010 van kracht wordt, maar formeel gezien geldt nog steeds dat de nieuwe I&R per 1 januari 2008 van kracht wordt. Copa-Cogeca wil dat de Commissie snel duidelijk maakt dat het uitstel voor twee jaar echt officieel geldt.
De organisatie wil ook dat de Commissie met voorstellen komt om de elektronische I&R goedkoper en dus betaalbaarder te maken voor schapenhouders. De huidige systemen zijn volgens Copa-Cogeca veel te duur. Ze kosten tot een derde van de waarde van een ooi en een vijfde van de waarde van een lam.
Schapen- en geitenhouders kunnen dergelijke kosten niet dragen, stelt de boerenorganisatie.
Volgens haar dreigen de schapen- en geitenhouders in de Europese Unie dan ook massaal in overtreding te geraken als er geen praktischer en betaalbaarder alternatieven komen. Het probleem dringt volgens een woordvoerder met name voor de lidstaten met grote schapenstapels. De landen met een kleinere stapel kunnen met een beroep op een speciale derogatieregeling altijd nog een paar jaar uitstel bedingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenhouder

  hoe sneller een elektronische I&R hoe beter.
  Dan zijn we van het gerommel in de schapenhouderij af.
  DE WINST VAN DE SCHAPENHOUDERIJ VERDWIJNT IN DE ZAKKEN VAN DE HANDELAAR. DE TRACERING IS SLECHT, DUS HET RISICO GAAT NAAR DE EERSTE HOUDER VAN HET UBN WAT IN HET OOR ZIT.

 • no-profile-image

  gj

  Als schapenhouders worden we dus in plaats van 2008 nu in 2010 de genadeslag toegebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.