Home

Achtergrond 176 x bekeken

Bonden verwachten tienduizenden bij protest ontslagrecht

De vakcentrales verwachten zaterdag in totaal een kleine 30.000 mensen op de drie manifestaties die FNV, CNV en MHP samen houden tegen de plannen van het kabinet met het ontslagrecht.

De grootste protestbijeenkomst is op de Coolsingel in Rotterdam, waar wordt gerekend op 20.000 mensen, zo hebben de vakcentrales vandaag aangegeven.

In Groningen verwachten zij 5000 mensen en in Zutphen 2000. Alle drie de manifestaties worden op hetzelfde tijdstip gehouden, van 11.00 tot 14.00 uur. Donderdagavond vormen twee bijeenkomsten in Eindhoven en Maastricht een opmaat voor de grotere protestacties op zaterdag.

De vakcentrales zijn fel tegen de plannen van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Hij wil onder meer dat werkgevers mensen kunnen ontslaan zonder toetsing vooraf door een rechter. De gedachtengang is dat werkgevers meer mensen zullen aannemen, wanneer zij er ook weer gemakkelijker vanaf kunnen.

Op de manifestaties van de bonden is ook de politiek van de partij. In Rotterdam zijn Jan Marijnissen (SP) en Femke Halsema (GroenLinks) present. In Groningen laat Jacques Tichelaar, fractievoorzitter van coalitiepartij PvdA zich interviewen op het podium. Zijn partij is tegen de plannen van CDA-minister Donner. Ook coalitiegenoot de ChristenUnie heeft er moeite mee.

Voor de vakbonden is vooral het loslaten van de rechterlijke toets vooraf onaanvaardbaar.."Aantasting van het ontslagrecht zoals het kabinet wil, kan niet'', aldus Rienk van Splundert, vice-voorzitter van het CNV. De vakbeweging is altijd bereid tot compromissen, maar er zijn grenzen, aldus Van Splunder. Ook voor de MHP, die doorgaans niet staat te springen om actie te voeren , is de maat vol. "Het is tot hier en niet verder'', zei bestuurder Eddy Haket vandaag.

FNV-bestuurder Wilna Wind wees erop dat in juni op de participatietop afspraken zijn gemaakt om meer mensen aan een baan te helpen. Zij riep Donner vandaagg op met die plannen aan de slag te gaan. De werkgevers leggen wel een relatie tussen die plannen en een door hen gewenste versoepeling van het ontslagrecht. Maar volgens de bonden is die er niet. "Die plannen staan gewoon'', zei Wind.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.