Home

Achtergrond 220 x bekeken

Bomenstichting wil Anne Frankboom vastsnoeren

De Bomenstichting en een aantal buurtbewoners willen de 'Anne Frankboom' in Amsterdam vastsnoeren om te voorkomen dat hij omvalt.

Met dit reddingsplan willen ze de voor woensdag geplande kap van de beroemde boom tegenhouden, lieten ze vandaag weten tijdens een persconferentie.

Door de stam van de kastanjeboom met enkele stalen kabels of steunen vast te maken aan de nabijgelegen nieuwbouw van het Anne Frankhuis kan de boom nog jaren blijven staan, aldus de Bomenstichting. "Er ontstaat dan een veilige situatie voor de omgeving, waarin het mogelijk is om de boom op een natuurlijke wijze oud te laten worden.''

Boomdeskundigen gaan maandag of dinsdag een zogeheten trekproef uitvoeren om te meten hoe de constructie eruit zou moeten zien. De eigenaar van de boom in de tuin van Keizersgracht 188 heeft daar inmiddels toestemming voor gegeven. "Al eeuwenlang worden bijzondere bomen of hun takken gestut om de levensduur te verlengen en schade te voorkomen'', zegt de Bomenstichting. "Dus waarom dit niet toepassen bij de Anne Frankboom?''

Het risico dat de kastanje op het Anne Frankhuis valt is nul, stellen de buurtbewoners en de Bomenstichting na raadpleging van boomexperts. Mocht de boom omvallen, dan valt hij een andere kant op. Het constructieplan willen de tegenstanders van de kap inbrengen tijdens een rechtszaak dinsdagmiddag tegen stadsdeel Amsterdam-Centrum.

De Bomenstichting en de buurtbewoners hekelen het stadsdeel dat zij niet met alternatieve oplossingen komt voor de zieke 27 ton zware kastanje, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek. "De Anne Frankboom is een symbool voor vrijheid en verzet tegen onderdrukking. Miljoenen mensen wereldwijd hebben een emotionele band met deze boom.''

Het stadsdeel en de Anne Frankstichting zeggen dat versnelde kap noodzakelijk is omdat de 27 ton zware boom "een reëel gevaar is voor zijn omgeving''. Slechts 28 procent van het hout van de monumentale kastanje is min of meer gezond te noemen, maar ook dit hout is volgens de partijen van twijfelachtige kwaliteit.

Donderdag zijn nog extra metingen verricht om uit te sluiten dat bij metingen van september op enige wijze fouten zijn gemaakt. Daaruit kwam naar voren dat de metingen van september correct zijn uitgevoerd, aldus de zegsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.