Home

Achtergrond 299 x bekeken 22 reacties

Bollenstreek gaat Polen uit isolement halen

De zeven gemeenten in de Bollenstreek willen de Poolse werknemers in de regio uit hun isolement halen.

Het Informatiepunt Polen (IPP) moet daaraan bijdragen. Burgemeester Toon Mans van Hillegom heeft in zijn gemeente vandaag het eerste IPP geopend.

Naar schatting wonen er 10.000 Polen in de Bollenstreek, landelijk zijn dat er zo'n 150.000. De gemeenten hopen door meer te weten te komen over de Poolse arbeiders de problemen in deze gemeenschap beter aan te kunnen pakken. "Taal- en cultuurverschillen zorgen er vaak voor dat de Polen los komen te staan van de maatschappij'', aldus Mans.

De Polen kunnen bij het informatiepunt terecht met vragen en problemen. Maar ook de gemeenten gaan actief proberen in contact te komen met de Oost-Europeanen, bijvoorbeeld door het bezoeken van katholieke kerken waar veel Polen komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter

  de bollen naar polen, geeft ruimte voor echte landbouw, namelijk voedsel ivp sierteelt

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Carolien

  Geachte heer of mevrouw Peeters,
  Ik vind het een super initiatief van de Bollenstreek om Polen uit hun isolement te halen. Ik snap dan ook niet helemaal uw berekening over uitkeringen. Deze Polen zijn hier namelijk om te werken, is er geen werk dan zijn ze gauw terug in hun geboorteland. Zelf ken ik ook een aantal hardwerkende Polen. Ik zie Nederlanders zelden zo hard werken voor een laag loon. Naast het werk hebben ze zelden kennis aan mensen in de buurt. Dit is erg vervelend. Want zonder vrienden en kennissen voelen veel mensen zich niet op hun gemak!
  Verder wil ik nog zeggen dat ik uw taalgebruik zot vind, ik prop u ook niet in een vuilnisbak toch?

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  P. Jansen

  Dhr. Peeters heeft hier zeker gelijk. Laten we eerst het eigen volk aan het werk zetten, voordat we ze allemaal uit het Oostblok halen. En trouwens, als je alle mensen die het eens zijn met dhr. Peeters in een vuilnisbak propt, kun je ook een werkloze inzetten om deze vuilnisbakken te legen, zijn er nog maar 293.999 werklozen.

 • no-profile-image

  Arend

  Hahaha laat daar nou made in Holland staan maat 43 ook nog wel en voor de rest van je verhaal kan ik je alleen maar gelijk geven.Er is in nederland nu eenmaal een groep mensen die van zo hoog op de boeren neerkijkt,dat ze het eenvoudigweg niet kunnen zien.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Ik wil wel even reageren op mevrouw Carolien, uit W. Ik zal ten eerste eens zeggen dat ik geen probleem met de polen heb. Ik weet dat ze vaak hard werken, heb zelf al jaren met polen samengewerkt, en het merendeel van mijn huidige collega’s is van Poolse komaf. Maar volgens mij heb ik ook nergens gezegd dat ik deze mensen niet mag. Dat deze mensen terug gaan ja daar ben ik niet 100% zeker van. In de jaren 60 hebben we in Nederland mensen uit Italië Spanje en Portugal gehad, deze zijn bijna allemaal teruggegaan. Later na hebben we de Turkse en Marokkaans mensen in Nederland gehad deze zijn niet allemaal teruggegaan. Nu geloof ik niet dat de Poolse werknemers hier allemaal zullen blijven maar mag wel uitkijken voor fouten die zich kunnen herhalen want fouten zijn er destijds meer dan genoeg gemaakt.

  Dan over het proppen nou veel Poolse werknemers zijn wel degelijk in een onderkomen gepropt 15 man in een huis vind ik niet normaal. En dat ze te gespreid zitten dat zou ik niet weten hoe dat in t noorden van t land is maar hier hebben we campings met meer dan 450 man, gemeenten waar bijna 1500 Poolse werknemers verblijven. Dit geeft wel degelijk frictie, er zijn natuurlijk ook positieve dingen kerken die een speciale mis in het pools hebben voor Poolse werknemers.

  Verder over de opmerking wat ik met die berekening moest nou dan komt ie nog een keer. De getallen gaan niet een op een op natuurlijk een beetje grove schattingen.

  Ik zal het nogmaals voorrekenen de eerdergenoemde 1,8 miljard staan voor de 150 000 werkelozen die aan het werk zijn gezet en waar geen uitkering aan betaald hoeft te worden.

  Met een klein rekensommetje 0,05x 1,8 miljard geeft 90 miljoen. Die per jaar bespaard worden. Dit geld zou beter besteed kunnen worden zorg, lastenverlichting etc etc.

  Maar ik zal mijn rekensommetje nog leuker maken als de 90 miljoen zou je ook weer in de staatsschuld kunnen steken zit je na 4 jaar op een afgelost bedrag van 7,8 miljard als dit 39 jaar volgehouden wordt is de staatsschuld afgelost.

  Dan de opmerking dat er zelden Nederlanders zijn die zo hard werken als de Polen voor een minimumloon. nou willen de mensen niet dan kort maar op de uitkering zodat men wel gaat werken. Verplichten om te werken anders korten op uitkering is dat nu zo moeilijk.

 • no-profile-image

  peter

  de bollen naar polen, geeft ruimte voor echte landbouw, namelijk voedsel ivp sierteelt

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Patrick

  Volgens mij werkt het nieuwe systeem met die stomme code niet 100% of juist veel meer als 100%

 • no-profile-image

  Patrick

  Heey Arend, ik heb je wel geraakt he.
  Maar een complete sector die op subside draait is economische gezien totaal verkeerd. Het wordt tijd dat de landbouw zijn eigen geld gaat verdienen. Jammer dat dan de helft kapot gaat. Dan dalen de grond prijzen is schaal vergroting eenvoudiger. alleen maar voordelen. We hadden ook jaren lang de auto industrie in nederland kunnen vol duwen met subsidie. doen we ook niet. De tijd van de landbouw in nederland is voorbij. Een aardappel is een te simpel product met weinig waarde. Dat kunnen ze in polen ook en goedkoper. Kijk maar eens op de onderkant van je schoenen. is hetzelfde verhaal.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Ik wil wel even reageren op mevrouw Carolien, uit W. Ik zal ten eerste eens zeggen dat ik geen probleem met de polen heb. Ik weet dat ze vaak hard werken, heb zelf al jaren met polen samengewerkt, en het merendeel van mijn huidige collega’s is van Poolse komaf. Maar volgens mij heb ik ook nergens gezegd dat ik deze mensen niet mag. Dat deze mensen terug gaan ja daar ben ik niet 100% zeker van. In de jaren 60 hebben we in Nederland mensen uit Italië Spanje en Portugal gehad, deze zijn bijna allemaal teruggegaan. Later na hebben we de Turkse en Marokkaans mensen in Nederland gehad deze zijn niet allemaal teruggegaan. Nu geloof ik niet dat de Poolse werknemers hier allemaal zullen blijven maar mag wel uitkijken voor fouten die zich kunnen herhalen want fouten zijn er destijds meer dan genoeg gemaakt.

  Dan over het proppen nou veel Poolse werknemers zijn wel degelijk in een onderkomen gepropt 15 man in een huis vind ik niet normaal. En dat ze te gespreid zitten dat zou ik niet weten hoe dat in t noorden van t land is maar hier hebben we campings met meer dan 450 man, gemeenten waar bijna 1500 Poolse werknemers verblijven. Dit geeft wel degelijk frictie, er zijn natuurlijk ook positieve dingen kerken die een speciale mis in het pools hebben voor Poolse werknemers.

  Verder over de opmerking wat ik met die berekening moest nou dan komt ie nog een keer. De getallen gaan niet een op een op natuurlijk een beetje grove schattingen.

  Ik zal het nogmaals voorrekenen de eerdergenoemde 1,8 miljard staan voor de 150 000 werkelozen die aan het werk zijn gezet en waar geen uitkering aan betaald hoeft te worden.

  Met een klein rekensommetje 0,05x 1,8 miljard geeft 90 miljoen. Die per jaar bespaard worden. Dit geld zou beter besteed kunnen worden zorg, lastenverlichting etc etc.

  Maar ik zal mijn rekensommetje nog leuker maken als de 90 miljoen zou je ook weer in de staatsschuld kunnen steken zit je na 4 jaar op een afgelost bedrag van 7,8 miljard als dit 39 jaar volgehouden wordt is de staatsschuld afgelost.

  Dan de opmerking dat er zelden Nederlanders zijn die zo hard werken als de Polen voor een minimumloon. nou willen de mensen niet dan kort maar op de uitkering zodat men wel gaat werken. Verplichten om te werken anders korten op uitkering is dat nu zo moeilijk.

 • no-profile-image

  Peeters

  Ik geloof er niets van dat t er maar 150 000 zijn.

  En ga ze maar lekker inburgeren, net zoals de turken en marokkanen. Hebben we de polen hier over 10 jaar ook nog als vaste groep zitten, begint dat gezeik weer van voor af aan.

  Volgens Eurostat waren er in april 2007 in Nederland 294 duizend werklozen. Hier allmaal verplicht aan het werk zetten. Bespaart t rijk een berg geld aan uitkeringen.
  tel maar eens 150 000 x 1000 euro in de maand is 150 miljoen x 12 =1800 miljoen oftewel 1,8 miljard per jaar wat er uitgespaard kan worden aan uitkeringen. Stop dat maar eens in de staatsschuld 1,8 miljard aflossen daar 5% van is 90 miljoen wat je komend jaar weer meer over hebt.
  En dan niet gaan zeuren dat die mensen te ver weg wonen etc we hebben nu ook polencampings etc daar kun je ook werkeloze in proppen. Gewoon verplichten die zooi.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

 • no-profile-image

  roy

  Geachte Carolien uit W. Peeters heeft hier zeker een goed standpunt. Laten we eerst de problemen hier goed oplossen voor we half de wereld er bij halen. Nederlanders werken misschien minder hard maar dat leren ze dan maar. De kosten die nu naar hun uitkeringen gaan kunnen goed bespaart worden. Lees ook dit artikel: http://www.agd.nl/Algemeen/Artikel/Staatsecretaris-korten-bij-weigeren-werk-op-Agriport.htm
  Een zeer goed initiatief. Zo vang je 2 (of misschien wel meer) vliegen in 1 klap. Maar daar had Carolientje nog niet aan gedacht. Overal in Nederland zijn werklozen, en overal in Nederland polen aan het werk in de tuinbouw. Lijkt mij de oplossing niet zo moeilijk. Een aantal polen is natuurlijk niet erg, maar straks wordt al het werk door oostlanden over genomen omdat de Nederlander zich er te goed voor voelt. Dus als je Peeters uit M in een vuilnisbak propt, zoek dan wel even een schone bak uit. Danku

 • no-profile-image

  Arend

  Patrick,gelukkig heb je met je beide hersencellen gereageert anders was je reaktie nog stommer geweest.Met vr groet Arend.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien kunnen we beter kwaliteits producten hier houden. en simpele (LANDBOUW) producten eens naar polen trappen. Die tijd is voorbij in nederland jammer maar helaas.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.