Home

Achtergrond

Boete voor goederenvervoerder die niet rijdt

Goederenvervoerders die ruimte op het spoor aanvragen, maar vervolgens afzien van de rit, gaan voortaan een boete betalen.

Daar staat tegenover dat de spoorbeheerders ProRail en Keyrail (Betuweroute) de transportondernemingen kortingen geven als de infrastructuur niet op orde is.

Dat staat in een overeenkomst voor de periode 2008-2011 die de railtransportbedrijven en de spoorbeheerders recent hebben ondertekend. De partijen gaven donderdag openheid van zaken tijdens een bijeenkomst met de pers in het World Trade Center in Rotterdam.

In de Tweede Kamer gingen onlangs al stemmen op om in het railgoederenvervoer te gaan werken met een bonus-malussysteem. Transporteurs vragen soms teveel spoorcapaciteit aan, zodat ze wat ruimte hebben bij het plannen van hun ritten. Ze gebruiken dan niet alle ’treinpaden’, wat leidt tot frustratie bij personenvervoerders. Zij zouden hun treinen graag laten rijden over het spoor dat niet wordt gebruikt door de goederenvervoerders.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de spoorbeheerders en transporteurs in het nieuwe jaar efficiënter werken. De betrokken partijen verwachten dat de groei in de sector, die in het afgelopen decennium jaarlijks 6 tot 7 procent bedroeg, dan door kan zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.