Home

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

Boerengeld of belastinggeld?

De voorstellen die landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft gepresenteerd in het kader van de health check bevatten weinig verrassingen.

Veel maatregelen had ze de afgelopen maanden her en der al laten vallen. Zoals ze zelf aangaf is van een grootscheepse hervorming geen sprake.

Niettemin zal de forse ophoging van de verplichte modulatie, van 5 naar 13 procent in 2013, door boeren met weinig enthousiasme worden begroet. Hoezeer Fischer Boel ook volhoudt dat geen boerengeld wordt afgepakt, in de agrarische sector zal het wel zo worden ervaren.

Met enig recht: Nederland besteedt een groot deel van de plattelandsgelden niet aan de boeren, maar aan de natuur. Fischer Boel stelt daar tegenover dat het gaat om belastinggeld, waarop boeren niet eeuwig een claim kunnen laten gelden.

Er doemt nog een ander probleem op: hoe gaat de Commissie ervoor zorgen dat de lidstaten in hun aanwending van de plattelandsgelden niet nog verder uiteenlopen dan ze nu al doen? Sommige landen zullen het plattelandsbeleid niet willen meefinancieren, een vereiste voor een bijdrage uit Brussel.

Hierover, en ook over hoe ze de plattelandsgelden wil besteden aan nieuwe doelen zoals klimaatverandering en bio-energie, blijft Fischer Boel vooralsnog uitermate vaag. Dat biedt ook kansen voor actief lobbywerk van de agrarische sector de komende maanden.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    bert

    een health check om hartklachten bij boeren op te sporen lijkt wel op zijn plaats of stress

Of registreer je om te kunnen reageren.