Home

Achtergrond 275 x bekeken 4 reacties

Boer moet voortouw nemen in debat

Boeren moeten in discussies over de ontwikkeling van de intensieve veehouderij het voortouw nemen, vindt Riky Schut. In het nadenken over hun toekomst, ziet ze een ondersteunende rol voor kerken en milieu-organisaties.

Riky Schut-Hakvoort is boerin en secretaris van de Werkgroep Landbouw en Inkomen.

'Kerk in Actie bezorgd over schaalvergroting', schrijft het Agrarisch Dagblad. Ondersteuning door de kerken van het burgerinitiatief van Milieudefensie Stop fout vlees is voor veel boeren en boerinnen onbegrijpelijk. Toch is het een interessante ontwikkeling dat kerken stelling nemen bij ontwikkelingen in de intensieve veehouderij. Hoe je het wendt of keert: kerken en Milieudefensie gaan hiermee juist naast de boeren staan!

Overheid, politiek, maatschappij en kerken richten gezamenlijk hun aandacht op de toekomst van de boeren in de intensieve veehouderij. Voor boerengezinnen is deze ondersteuning ongewoon. Zij omarmen deze samenwerking niet meteen. Toch is het is aan de boeren om in dit debat het voortouw te nemen.

Zij kennen de ontwikkelingen vanaf de jaren 60 tot heden; van enorme groei van de veehouderij en invoer van graanvervangers, dat welvaart heeft gebracht op de arme zandgronden.

Begin jaren tachtig komt er een keerpunt. De mestproblematiek wordt aangepakt en Milieuproblemen worden opgelost en bedrijven worden gestimuleerd naar grondgebondenheid te streven.

De varkenspest heeft veel sociale en economische gevolgen gehad. Nu is de reconstructie van het platteland in volle gang. De land- en tuinbouw wordt geconfronteerd met kostbare bedrijfsverplaatsingen naar aangewezen landbouwontwikkelingsgebieden.

Boeren hebben in het verleden minder goede ervaringen met milieu-organisaties. Maar nu ligt er een plan van Milieudefensie om de intensieve veehouderij een toekomstperspectief te bieden. Dit initiatief wordt ondersteund door veel maatschappelijke organisaties. Opvallend is dat de boeren in dit plaatje de grote afwezige zijn.

Het is de hoogste tijd om een stappenplan te maken om de boeren er meer bij te betrekken, zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze hun collega-boeren afvallen. In deze bezinning kunnen kerkelijke- en milieu-organisaties ondersteuning bieden aan boeren en burgers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Goed lezen Jac en Michel, misschien dat het kwartje dan valt. Over inschattings fouten gesproken.

 • no-profile-image

  Michel

  Het is dus heel duidelijk dat KerkinAktie niet weet wat er onder de varkensboeren en hun gezinnen leeft. Milieudefensie is altijd al tegen de boeren geweest en willen het liefst dat varkensboeren maar opdonderen. Het is dan ook een grove inschattingsfout van KerkinAktie om deze boerenmoordplannen van Milieudefensie te steunen. In plaats van boeren aan te vallen moet KerkinAktie juist NU de boeren ondersteunen. In deze zeer nare tijd ( oa in het verdomhoekje plaatsen van de sector en de financiele situatie) hebben de boerengezinnen geen behoefte aan een kerk die de boeren zo schoffeert. Het zal KerkinAktie sieren om afstand te doen van de plannen van Milieudefensie en hun excusus aan te bieden aan alle boerengezinnen voor hun belachelijke gedrag.

 • no-profile-image

  Michel

  Dat de sector het voortouw moet nemen, daar ben ik het mee eens. En dat doet de NVV ook. Ook de consument moet laten zie met dat ze het ook willen. Maar er staat toekomstpersectief en milieudefensie in 1 zin en dat gaat niet samen. Dat KerkinAktie bezorgd is is natuurlijk goed, maar dat betekend niet dat ze hun handtekening moeten zetten onder het boerenmoordplan van milieudefesie. En dat noem ik een grove inschattingfout.

 • no-profile-image

  Jac

  goh, hoe zou het toch komen dat de meeste boeren niet blij zijn met deze actie? misschien omdat de meesten realistisch zijn en een echte toekomst willen ipv een onwerkelijke subsidietrog die ineens op kan drogen. Nog daar gelaten dat NL geen klein eilandje is maar een echt land in een mondiale wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.