Home

Achtergrond 197 x bekeken 1 reactie

Bodem in importprijs graan

De Europese Commissie wil een bodem leggen in de graanprijs als de importheffingen volgend jaar worden opgeschort. Als de importprijs voor graan daalt onder € 182,34 per ton, zullen de importheffingen weer worden ingevoerd.

Dat meldt persbureau Agra Facts op basis van Brusselse bronnen. Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel maakte in september bekend de importheffingen te willen opschorten. Het voorstel is overgenomen door de Europese Commissie, om het graantekort te verminderen.

De importheffing gaat naar nul van 1 januari tot en met 30 juni. Dat geldt voor alle basisgranen, zoals tarwe, gerst en mais. Daardoor wordt het aantrekkelijker om graan te importeren in de EU. Nieuw is dat de commissie volgens Agra Facts een bodem voor de importprijs wil instellen van € 182,34 per ton graan.

Het voorstel van de Commissie wordt volgende week besproken in de CSA. Dat is een Brusselse werkgroep die de vergadering van Europese landbouwministers voorbereidt. De landbouwministers nemen op 17 december een besluit over de importheffing.
Vooruitlopend hierop heeft Oekraïne besloten het exportverbod voor graan te verlengen. Als de importheffing straks op nul staat kan Oekraïne haar graan duurder verkopen in de EU.

Eén reactie

  • no-profile-image

    toeternietoe

    hoeveel is de importheffing nu dan nog steeds?

Of registreer je om te kunnen reageren.