Home

Achtergrond 667 x bekeken

Bloemenexport China in de lift

China heeft de uitvoer van bloemen in de eerste acht maanden flink opgevoerd. De exportwaarde nam 34,5 procent toe naar 41,8 miljoen euro.

Dat meldt de Chinese douane. Sierteelt is een sector in opkomst in China. Volgens de overheid is het land al goed voor de grootste productie ter wereld, maar is het aandeel op de wereldmarkt slechts 2 procent. Dat komt door de instabiele kwaliteit van het product, de lage staat van de technologie, gebrek aan vakkennis en de hoge transportkosten.

Desalniettemin neemt de export gestaag toe, waarbij Japan en Europa de voornaamste markten zijn. Tussen januari en augustus ging voor 13 miljoen euro aan Chinese snijbloemen naar Japan (+45 procent ten opzichte van die periode vorig jaar) en voor 11,5 miljoen naar de EU (+46,7 procent).

Andere bestemmingen met een sterke plus qua exportwaarde zijn Zuid-Korea en de landen van de Asean-groep in Zuid-Oost-Azië. De exportwaarde van Chinese snijbloemen naar Hongkong en de VS daalde dit jaar met 20 tot 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.