Home

Achtergrond 153 x bekeken

Bloedbad op Finse school

In Finland is geschokt gereageerd op een dodelijke schietpartij vandaag in een middelbare school in Tuusula (Tusby), vijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad Helsinki.

Naar verluidt ging het om het eerste bloedbad van dergelijke aard in het Scandinavische land. Een 18-jarige leerling van de Jokela-school schoot zeven medeleerlingen - vijf jongens en twee meisjes - en de directrice dood.

De vermoedelijke schutter ligt zwaargewond in het ziekenhuis, meldden Finse media. Hij heeft zichzelf in het hoofd geschoten. Artsen verwachten niet dat hij het overleeft. Enkele uren na het incident lagen in totaal zeker elf mensen in het ziekenhuis.

De schutter opende het vuur in een klaslokaal tijdens de les. Een deel van de leerlingen kon door de ramen ontkomen. Politieagenten omsingelden het gebouw. Tijdens de schietpartij brak grote paniek uit onder de bijna vijfhonderd leeringen van de Jokela-school.

De dader zou voorafgaand aan zijn daad onder de naam Sturmgeist89 beelden naar de internetsite YouTube hebben gezonden met de titel Jokela High School Massacre 11/7/2007, waarin het bloedbad op 7 november lijkt te worden aangekondigd. De beelden waren zeker 200.000 maal gedownload voordat YouTube alle bijdragen van Sturmgeist89 blokkeerde.

De Finse dader zou sympathieën hebben laten blijken voor dictators als Hitler en Stalin. Uit de tientallen internetbijdragen van Sturmgeist89, mogelijk een verwijzing naar de Noorse heavymetalband Sturmgeist, komt een beeld naar voren van een verward iemand die zich onder meer een voorvechter toont van gedwongen natuurlijke selectie en die zegt bereid te zijn tot eliminatie van "schandvlekken op het menselijk ras''. Hij noemt zich "antisociale sociaal-Darwinist en de antihumane humanist''. Een foto toonde zijn pistool, een SIG Sauer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.