Home

Achtergrond

Blaastest na gebruik geweld

Mensen die zijn aangehouden voor een geweldsdelict moeten straks ook gaan blazen.

Zo kan worden vastgesteld of ze gedronken hebben of drugs hebben gebruikt. Dit heeft minister Guusje ter Horst vandaag gezegd in Enkhuizen, waar ze met tien Noord-Hollandse gemeenten afspraken maakte over de aanpak van jongeren die te veel drinken.

Nu is er alleen een blaastest in het verkeer. Verder moet een rechter zwaardere straffen kunnen opleggen als er drank in het spel is. Ook moet de politie drankgebruik gemakkelijker kunnen registeren. Deze voorstellen maken deel uit van een plan tegen drankmisbruik dat Ter Horst en enkelen van haar collega's binnenkort zullen presenteren.

Al eerder werd bekend dat gemeenten zelf gaan controleren of regels op drankgebruik overtreden worden. Nu ligt deze taak nog bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Ook mogen gemeenten zelf gaan bepalen of zij de leeftijdsgrens voor de verkoop van licht-alcoholische drankjes verhogen van 16 naar 18 jaar.

Tien Noord-Hollandse gemeenten waaronder Schagen, Hoorn en Enkhuizen ondertekenden maandag met de minister de overeenkomst 'Alcohol en Jongeren'. De gemeenten willen onder meer dat over twee jaar 5 procent minder jongeren drinken dan nu het geval is. Uit een recente nulmeting onder jongeren in die gemeenten blijkt dat van de 10- tot 15-jarigen een kwart drinkt. Van de 16- tot 23-jarigen is dit 88 procent.

Verder heeft bijvoorbeeld van de 13-jarigen 9 procent de afgelopen vier weken in korte tijd minimaal vijf glazen alcohol gedronken, het zogenoemde comazuipen. "Inwoners van de onderzochte gemeenten behoren tot de absolute topdrinkers in Europa'', aldus burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.