Home

Achtergrond 2 reacties

Biologische sector vreest voergebrek

De biologische sector vreest deze winter in de problemen te komen vanwege een tekort aan biologische voeders.

Dit zeggen voorzitter Martin Wiersema van de LTO vakgroep biologische landbouw en diverse biologische veehouders. Zij waren vandaag bijeen op de Dag van LTO Noord.

De gangbare landbouw heeft dit jaar door tegenvallende oogsten wereldwijd al moeite om aan voldoende krachtvoer te komen. De biologische landbouw vreest het dubbel zo moeilijk te krijgen. Ook biologische ruwvoeders lijken krap in voorraad te zijn. Deze grondstoffen kunnen mogelijk wel van veraf gehaald worden, maar dat is ook tegen de principes van de biologische veehouderij.

Voor volgend jaar is het misschien een oplossing om zo'n 5.000 hectare beheersland, dat in gebruik is bij met name Natuurmonumenten, te mogen gebruiken als biologisch voederareaal, zegt een veehouder. De vakgroep wil oud-minister en huidige voorzitter Cees Veerman van Natuurmonumenten benaderen om de biologische landbouw hiermee ter wille te zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  K VD LAAN

  dat krijg je ervan als WE de kringloop gedachte laat varen in de biologische sector en de laatste jaren fors uitbreid in met name de kippensector en daar geen akkerbouwgrond tegen over staat.
  Laat het voer maar duur worden,dan komen er wel weer akkerbouwers bij over 2 jaar.
  Tot die tijd maar iets minder krachtvoer voeren of vee verkopen.

 • no-profile-image

  ik wil niet

  Zeg zeg biologische sector, ik mag hopen dat jullie geen consessies gaan doen aan jullie biologische voorwaarden. Als ik als consument voor biologogisch kies en betaal moet ik ook biologisch volgens de voorwaarden krijgen en niet piepen nu het moeilijk wordt om aan grondstoffen te komen. Dan maar minder produkt op de markt voor een hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.