Home

Achtergrond

'Biobrandstof in luchtvaart veelbelovend'

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing ziet goede mogelijkheden voor het toekomstig gebruik van biologische brandstoffen in de luchtvaart.

Dat heeft marketingdirecteur Drew Magill van het Amerikaanse concern vandaag gezegd.

Boeing begint begin volgend jaar in samenwerking met de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic een proef met het gebruik van biobrandstoffen. Een Boeing 747 van Virgin maakt dan testvluchten met een motor die draait op een mengsel van kerosine en biologische brandstof. Volgens Magill is het idee "veelbelovend''.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer is genoodzaakt mee te denken over alternatieven voor op aardolie gebaseerde brandstoffen. Het brandstofverbruik speelt een sleutelrol in de slag om de gunsten van luchtvaartmaatschappijen die Boeing levert met de Europese concurrent Airbus.

Magill benadrukt dat het om een eerste proef gaat en dat allerminst zeker is dat die leidt tot daadwerkelijke toepassing van biobrandstoffen in vliegtuigen. "Er is niet voor niets gekozen voor een vliegtuig met vier motoren. Als er een motor uitvalt blijven er drie over. Dat is beter dan dat een tweemotorig toestel op een motor verder moet vliegen.''

Luchtvaartmaatschappijen staan onder grote druk om minder kerosine te gebruiken. Door de almaar stijgende olieprijs wordt conventionele brandstof steeds duurder. Bovendien is de maatschappelijke druk groot om de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te dringen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.