Home

Achtergrond 209 x bekeken 2 reacties

Bijna helft zoogdieren bedreigd of kwetsbaar

Bijna de helft (42 procent) van de 57 inheemse of ingeburgerde zoogdieren in Nederland wordt in het voortbestaan bedreigd of is kwetsbaar. Dat concludeert de Zoogdiervereniging VZZ.

In 1994 was dat nog 40 procent. De organisatie publiceert de herziene Rode Lijst zoogdieren. De oude lijst dateert van 1994. In vergelijking daarmee werden drie soorten afgevoerd maar werd de lijst aangevuld met zeven soorten waardoor de nieuwe lijst vier soorten langer werd en bij elkaar 24 namen telt.

Onder de dieren die het moeilijk hebben zijn ook soorten als het konijn, hermelijn en wezel waarvan algemeen wordt gedacht dat ze veel voorkomen en het goed hebben. De situatie van de franjestaart, de gewone grootoorvleermuis en het damhert veranderde zodanig dat ze van de lijst af konden.

De VZZ noemt het een teken aan de wand dat juist dieren die buiten de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) vallen nieuw in de lijst zijn. ,,Voor het behoud van de biodiversiteit in Nederland is de constructie van de EHS blijkbaar niet afdoende.'' De organisatie noemt de nieuwe lijst dan ook een zware klap voor de doelstellingen van het kabinet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  Toch zijn er ook soorten die zich niet laten uitroeien.
  Wat dacht je van de rat en de kakkerlak en naaktslak en de vlieg en de mug en de rat op 2 pootjes die ook wel de homo erectus of homo sapiens genoemd wordt!

 • no-profile-image

  Knor

  Inderdaad en wat dacht je van het wakkerdiertje (beter bekend als het verrottediertje) het hijgendhert (bambi) en het beastly geval. Onvoorstelbaar dat je met zo weinig hersens kunt overleven. Maar we zullen ze instand houden, koste wat het kost. Zoveel dommigheid in 1 lichaam is wel erg uniek, dat moet bewaard blijven voor het nageslacht. Maar we hoeven niet bang te zijn dat het een plaag gaat worden, wetenschappelijk onderzoek bij deze diersoorten heeft aangetoond dat er een relatie is tussen voortplanten en verstand. (en nu geen grapjes gaat maken over knor en castratie)

Of registreer je om te kunnen reageren.