Home

Achtergrond 166 x bekeken

Bezuinigingen leiden tot stop sociale advocaten

Steeds meer sociale advocaten overwegen te stoppen of minder tijd in rechtsbijstand te steken als de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand doorgaan.

Dat bleek vandaag uit een enquête in opdracht van de SP en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN). "De advocaten moeten nog harder werken met minder inkomen'', aldus SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit.

79 Procent van de respondenten vindt verruiming van de inkomensgrenzen waarbij iemand in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp noodzakelijk. De inkomensgrenzen kunnen in elk geval niet omlaag volgens 93 procent. Bijna 96 procent van de advocaten denkt dat de voorgestelde bezuinigingen de toegang tot het recht in elk geval zal verminderen.

De Wit: "De toegang tot het recht voor minder draagkrachtigen staat zwaar onder druk. Dat kan niet, recht is geen luxeproduct.''
Meer dan de helft van de advocaten geeft aan dat het moeilijk is rond te komen als je alleen gefinancierde rechtsbijstand biedt. Vaak werken de advocaten meer uren dan wordt vergoed. Zo vindt 84 procent het onredelijk dat het bestuderen van wet-en regelgeving niet of nauwelijks leidt tot vergoeding.

Ook zijn de advocaten ontevreden over de Raad voor de Rechtsbijstand. Die is te lang bezig met het controleren van rechtsbijstandverzoeken vindt 73 procent. Bovendien komt het voor dat een verzoek onterecht wordt afgewezen. Een meerderheid van de respondenten vindt dat de raad soms meer lijkt op een tegenpartij dan op een onafhankelijke organisatie die moet zorgen voor een toegankelijk stelsel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.