Home

Achtergrond

Beter toezicht op kruidenmiddelen

Kruidenmiddelen die een geneeskundige werking claimen zullen beter gecontroleerd gaan worden op schadelijke effecten voor de gezondheid.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zegde de Kamer woensdag toe scherper te laten kijken naar het onderscheid tussen kruiden en geneesmiddelen.

De regeringspartijen hadden Klink daar vorige week tijdens de behandeling van de VWS-begroting om gevraagd omdat kruidenmiddelen gezondheidsproblemen kunnen opleveren. De minister wil de twee verantwoordelijke instanties, de Inspectie voor de Gezondheidzorg en de Voedsel- en Waren Autoriteit, beter laten samenwerken. Biedt dat geen soelaas, dan wil hij de regels voor kruidenmiddelen aanscherpen.

Staatssecretaris Jet Bussemaker ziet weinig in het verzoek van bijna de hele Kamer om ervoor te zorgen dat nabestaanden langer de tijd krijgen om de kamer van een overledene in een verpleeg- of verzorgingstehuis te ontruimen. Nu moet die vaak al in een dag leeg zijn. Bussemaker wijst erop dat een extra leegstand van bijvoorbeeld drie dagen jaarlijks betekent dat er 225 plaatsen onbezet blijven. Dit leidt tot langere wachtlijsten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.