Home

Achtergrond 461 x bekeken

Bestrijding ongedierte vaak gebrekkig bij voedingsbedrijf

De bestrijding van ongedierte door het bedrijfsleven, ook voedingsbedrijven en supermarktketens, is vaak gebrekkig geregeld.

Dit zei Willem Ruiter, adjunct-inspecteur van het ministerie van Vrom op een bijeenkomst van ongediertebestrijder Anticimex.

Het ministerie van Vrom loopt bij bedrijven tegen verschillende strafbare feiten en problemen aan, vertelde Ruiter. In veel bedrijven is geen dierplaagbeheersingsplan aanwezig, terwijl dat er volgens de EEG richtlijnen binnen iedere organisatie moet zijn. Daarnaast is er een gebrek aan het tijdig en correct erkennen en herkennen van plaagdieren-problemen. En als er wel actie wordt ondernomen, signaleert Vrom bij veel organisaties foutief gebruik van biocide of een verkeerde afvalverwerking hiervan.

Een voorbeeld van een onderkend probleem is volgens hem de opkomst van de moeilijk te bestrijden bruine rat, met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid. Daarnaast is brandpreventie een zwaar onderkend fenomeen bij plaagdier-beheersing. Dit moet hoognodig verder onderzocht worden, aldus Ruiter.

Volgens een recente aanpassing van de wetgeving is elke ondernemer voortaan zelf verantwoordelijk voor de plaagdierpreventie en -bestrijding binnen zijn bedrijf of instelling, of er nu derden voor worden ingeschakeld of niet. Ruiter constateert dat dit bij veel ondernemers nog absoluut onbekend is. Als de opvolging van hygiëne-eisen, of bijvoorbeeld het toepassen van bestrijdingsmiddelen niet volgens de regels gebeurt - ook al is het door de ingehuurde bestrijder - wordt de onderneming daarop voortaan wettelijk aangesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.