Home

Achtergrond 195 x bekeken

'Benzineprijs naar record'

De benzineprijs is op weg naar een nieuw record.

Als het zo doorgaat dan is de automobilist op jaarbasis 150 euro extra aan de pomp kwijt, meldde UnitedConsumers vandaag.

Volgens de berekeningen van de consumentenclub ligt het gemiddelde van de adviesprijzen die benzinemaatschappijen hanteren momenteel op 1,521 euro voor een liter euro ongelood. Dat is nog maar 2,8 cent verwijderd van de hoogste prijs ooit, die in september 2005 werd bereikt.

Bij diesel en lpg is het niet anders, aldus UnitedConsumers. Ook de prijzen van deze autobrandstoffen klimmen naar recordhoogten, met gemiddelde adviesprijzen van respectievelijk 1,193 euro en 0,664 euro per liter.

Wat de consument betaalt om zijn auto te kunnen laten rijden, wordt voor een deel beïnvloed door de prijzen van ruwe olie. Die breken de laatste tijd record na record. Op de termijnmarkt in New York deed een vat Amerikaanse olie vrijdagmiddag rond de 94 dollar.

Een groot deel van de prijs die aan de pomp wordt afgerekend, bestaat uit belastingen. Brancheorganisatie Bovag becijferde onlangs dat 61,5 procent van een liter benzine in de schatkist terechtkomt.

In veel andere Europese landen is de autorijder goedkoper uit. Onder andere in Griekenland, Spanje en Zwitserland liggen de benzineprijzen bijna 30 procent lager. Bij lpg en diesel is dat anders. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld liggen de prijzen van deze brandstoffen respectievelijk 19 en 34 procent hoger dan in Nederland, blijkt uit berekeningen van UnitedConsumers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.