Home

Achtergrond

België en Portugal oneens over locatie EU-top

België en Portugal zijn het oneens over de plaats waar de top van EU-regeringsleiders in december gehouden moet worden.

Normaal gesproken is dat in Brussel, maar Portugal wil de top houden in Lissabon omdat op de ochtend van de top het nieuwe EU-verdrag toch ook al in Lissabon wordt getekend.

De top staat gepland voor 13 en 14 december. Traditiegetrouw is de decemberbijeenkomst van regeringsleiders in Brussel. Maar toen de EU-leiders het twee weken geleden in Lissabon helemaal eens werden over de tekst van het nieuwe EU-verdrag, besloten ze die plechtig te zullen ondertekenen: op 13 december, in Lissabon.

Om te voorkomen dat alle delegaties die dag eerst naar Lissabon moeten vliegen en daarna 's middags naar Brussel, wil de Portugese regering - momenteel voorzitter van de EU - de hele top in Lissabon houden. Op die manier wordt kritiek van de milieubeweging over het op en neer vliegen weggenomen. Maar België wil daar voorlopig dus nog niet aan. Diplomaten moeten de komende weken een oplossing vinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.