Home

Achtergrond 158 x bekeken 2 reacties

Bedrijven maken voeding onnodig duur

Sommige voedingsbedrijven misbruiken de prijsstijgingen bij grondstoffen als graan en melk.

Ze verhogen hun prijzen verder dan nodig is om de duurdere grondstoffen door te berekenen. Dat blijkt uit een onderzoek in de sector in België.

Eén op de drie fabrikanten geeft toe dat zijn prijsstijgingen te hoog zijn in verhouding tot de grondstofprijzen. Bij multinationals is dit zelfs 55 procent, bij de supermarktketens 67 procent.

Professor Gino Van Ossel van de Vlerick Leuven Gent Management School ondervroeg voor het onderzoek 150 beslissers tijdens de Belgische Consumer Goods Conference door middel van anonieme stemkastjes.

De voedingsprijzen zullen niet snel dalen, verwacht de sector in het onderzoek. "Een heel herkenbaar voorbeeld zijn de prijzen van een bakje frieten. In de lente zijn ze gestegen door de dure aardappelen. Vandaag zijn de aardappelen weer goedkoper maar de frietprijzen zijn niet aangepast'', aldus Van Ossel.

Consumenten gaan de komende jaren wel vaker naar goedkope supermarkten en kiezen vaker voor huismerken: 74 procent van de ondervraagden ziet het marktaandeel van discounters groeien.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  Het bericht is oude wijn in nieuwe zakken. Iedere ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Als de consument niet meer wil of kan betalen, en de boeren niet voor minder willen leveren kunnen de supermarkten kiezen of delen; óf ze verlagen hun marge óf ze krijgen een probleem.

 • no-profile-image

  HZet

  en wie hebben het weer gedaan.... juist de boer.
  wees maar niet bang dat de supermarkten hun marge's niet houden.
  Nu hebben ze een extra reden om de prijzen te gaan verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.