Home

Achtergrond

Bedrijf kan zelf gezondheid varkens verbeteren

Varkenshouders kunnen met de bedrijfsvoering de gezondheid van de varkens en het rendement beïnvloeden.

Vooral grotere bedrijven met een meer gestructureerd management kunnen met de juiste maatregelen de gezondheidsstatus verbeteren. Dit bleek uit onderzoek van de Animal Sciences Group in samenwerking met ForFarmers en het Productschap Vee en Vlees.

Gezondheid op zeugenbedrijven bleek duidelijk van invloed op de uitval en groei bij het vleesvarkensbedrijf. Belangrijke factoren voor een goede gezondheid hebben vooral te maken met hygiëne. Zowel bezoekers als de varkenshouder zelf zouden moeten douchen bij het betreden van het bedrijf.

Contact met kadavers en ongedierte moet vermeden worden, evenals het afvoeren van mest via de schone weg of het uitrijden van bedrijfsvreemde mest. Ook raden de onderzoekers aan om gespeende biggen zo min mogelijk te mengen en voerovergangen in de opfok geleidelijk door te voeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.