Home

Achtergrond 382 x bekeken 2 reacties

BOE tegen de KOE!

Het is dan toch eindelijk weer zover, de zondag is aangebroken. Voor mij betekent dit het einde van de week van de aardappelopslag, phytophthora en potato growers. Met tevredenheid blik ik terug op deze week. Het was toch even schrikken bij het lezen van die weekopdracht. Maar ik heb de week goed weten te doorstaan. Hiervoor wil ik de volgende personen even bedanken voor hun inbreng; Steven Borgijink, André Stam, Wilbert Wijers, Henk van Veen, Reino Hoving, Dick Grijzen en natuurlijk niet te vergeten Ron Reimann.
De week heb ik vrijdagavond afgesloten bij het Danspaleis in Haaksbergen. Met vrienden, teamgenoten en vriendinnen hebben we, onder de klang van 70's en 80’s hits, genoten van het goudgele natje en een droogje.

Opdrachten passen beter

Zaterdagochtend (nog last van ‘aardappel’moeheid...) na de ochtendmelking heb ik de opdrachten voor de derde week opgehaald. Tijdens de koffie worden mijn ouders, oma, vriendin en de buurjongen betrokken bij de vragen voor de komende week. We komen tot de conclusie dat de vragen van deze week meer in mijn straatje passen maar dat desondanks de nodige kennis is vereist. De eerste lijntjes zijn dan ook alweer uitgezet.
's Middags rond de klok van 4 weer een thuiswedstrijd op het programma. Die winnen we met 4-0 en hierdoor behouden onze koppositie in de promotieklasse. Er wordt in de kleedkamer zelfs al gepraat over de welbekende platte wagen.

Koe wordt milieuzondaar getekend

Vanmorgen las ik de krant van wakker Nederland (zaterdag editie) onder het genot van een gebakken eitje en een glaasje jus. Valt mijn oog in één keer op een artikel genaamd; "BOE tegen de KOE". De herkauwer met poep, winden en boeren is een belangrijke veroorzaker van het broeikaseffect. Varkens vinden we eigenlijk maar vies. Kippen associëren we met legbatterijen, maar de koe is de held van ons weidelandschap. Toch is ze ook een klimaatzondaar. Door haar uitlaatgassen stoot ze een enorme hoeveelheid methaangas uit. Komende donderdag zal ‘onze Gerda’ (de minister van LNV) het startschot geven voor een voorlichtingscampagne hoe de melkveehouder een bijdrage kan leveren aan vermindering van de uitstoot. ‘ Wordt het tijd voor een koeienboycot?’, luidt de laatste zin van het artikel.
Ik kan me erg op(winden) over dit soort artikelen waarmee we onze kritische consument prikkelen. Een tijdje geleden werden de varkenstransporten ook al erg negatief in het nieuws gebracht. De politiek haakt hier weer op in en de duimschroeven moeten weer worden aangedraaid in de rundveehouderij. Ik ben het er in ieder geval mee eens dat ons bonte ‘knuffelbeest’ onmisbaar is in het Nederlandse landschap!

Ik wil deze weblog eindigen met een gedicht van K. Schippers: ,,Een koe is een merkwaardig beest. Wat er ook in haar geest moge zijn, haar laatste woord is altijd boe!’’
Iedereen nog een fijne zondag gewenst en tevens wil ik iedereen uitdagen om ook de komende week weer op me te stemmen!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gertie

  Ga zo door we zijn trots op je.

 • no-profile-image

  gerdien rabe

  hoi Thijs ik wens je vanaf hier heel veel succes bij deze uitdaging de vragen van deze week liggen toch meer in jou straatje
  groeten van Gerdien Rabe

Of registreer je om te kunnen reageren.