Home

Achtergrond 310 x bekeken

Avebe in melkvervangers

Voor Avebe en beoogd Akzo-dochter National Starch zijn de hoge prijzen voor melk en melkproducten een buitenkansje.

Avebe-dochter Solanic begint deze maand met de productie van hoogwaardige vervangers van melkeiwit. National Starch verkoopt al heel lang melkvervangers en ziet de afzet daarvan flink toenemen. Potentiële kopers zijn er genoeg.

De voedingsmiddelenindustrie zoekt vanwege de hoge prijzen voor melk(eiwit) naarstig naar alternatieven. De zuivelindustrie spreekt van vraaguitval bij te hoge prijzen, maar fabrikanten van koekjes, chocholade, ijs en zuivelproducten (vla, yoghurt) hebben grondstoffen nodig, uit zuivel of anderszins. Een stijging van de zuivelgrondstoffenprijs met ruim 50 procent in een jaar gaat niet zomaar voorbij aan de voedingsmiddelenindustrie, constateert National Starch.

Ook zetmeelcoöperatie Avebe denkt in te kunnen spelen op de vraag naar melkeiwit en zo een graantje mee te kunnen pikken van de hoge zuivelprijzen. Deze maand neemt het bedrijf haar gloednieuwe Solanic-fabriek in gebruik. Die maakt zeer hoogwaardige eiwitten uit aardappelvocht voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

Volgens Avebe-woordvoerder Johan Russchen kan aardappeleiwit van Solanic de competitie met dierlijk eiwit goed aan. Upfront, de leverancier van de technologie die Solanic gebruikt, zegt dat het bedrijf kan opschalen naar een productie van 10.000 ton per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.