Home

Achtergrond 230 x bekeken

Australische premier verpletterend verslagen

De Australische premier John Howard, die sinds 1996 aan de macht is, heeft bij de parlementsverkiezingen van zaterdag een verpletterende nederlaag geleden.

De Liberale Partij van de conservatieve regeringsleider verloor haar meerderheid in het 150 zetels tellende parlement in wat de op één na grootste politieke aardverschuiving in het Australië van na de Tweede Wereldoorlog lijkt te zijn.

De Labor Partij van Kevin Rudd wist een achterstand van zestien zetels om te buigen in een meerderheid van vermoedelijk 22 zetels. Howard dreigt na 33 jaar trouwe dienst voor het kiesdistrict Bennelong ook nog eens zijn parlementszetel te verliezen.

Labor-leider Rudd liet direct na de overwinning zijn plannen de revue passeren voor onderwijs, milieu, infrastructuur en arbeidsrelaties. Ook deed hij een handreiking in de richting van de Verenigde Staten en andere bevriende landen en bondgenoten. ,,Ik kijk ernaar uit met ze te werken om de grote uitdagingen aan te gaan waar de wereld zich mee geconfronteerd ziet.''

Rudd liet in de aanloop naar de verkiezingen weten een derde van de Australische troepen uit Irak terug te zullen halen en het klimaatverdrag van Kyoto te zullen ondertekenen. Beide onderwerpen vallen slecht in Washington, dat met Howard een zeer trouwe bondgenoot verliest. President George Bush heeft Rudd gefeliciteerd met zijn overwinning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.