Home

Achtergrond 1117 x bekeken 4 reacties

'Antibiotica te vaak naar gezonde koe'

Melkveehouders gebruiken meer antibiotica voor gezonde dan voor zieke koeien.

Dat meldt V-Focus. Veehouders hebben veelal nauwelijks in de gaten dat zij antibiotica gebruiken, omdat zij de gebruikte middelen niet als zodanig beschouwen. Dat zegt Gidi Smolders, onderzoeker melkveehouderij bij de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit in Lelystad. Hij vindt dat die houding moet veranderen.

Melkveehouders gebruiken antibiotica tot nu toe om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten volgens Smolders. "Dat levert gevaar op voor resistentie tegen antibiotica. Melkveehouders moeten daarom naar een situatie toe, waarbij zij zo min mogelijk antibiotica gebruiken en risico’s op ziektes accepteren", vindt hij.

Om het gebruik van antibiotica te verminderen, moeten melkveehouders vooral kijken naar hun antibioticagebruik bij het droogzetten van hun melkkoeien en het optreden van mastitis. Zij zetten bijna alle koeien droog met antibiotica. "Is dat wel nodig?", vraagt Smolders zich af.

"Melkveehouders moeten zorgen voor een laag celgetal bij het droogzetten. Bij een celgetal van 100.000 bij het droogzetten is er nauwelijks kans op een hoog celgetal bij het afkalven", legt hij uit.

Melkveehouders kunnen wel alternatieven voor antibiotica gebruiken bij mastitis en een hoog celgetal volgens Smolders. Voorbeelden daarvan zijn homeopathie, pepermuntolie en het extra uitmelken. "Beter uitmelken van de koeien is de beste methode tegen een hoog celgetal", zegt hij.

"Zieke koeien moeten melkveehouders als laatste melken. Zo zijn er nog veel meer maatregelen, die melkveehouders wel weten, maar nauwelijks toepassen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  Ik ga er vanuit dat op de meeste plaatsen antibiotica geld kost en daarom zou ik zeggen dat een ieder eerst wel nadenkt of hij antibiotica moet gebruiken. Er zijn mijn inziens veel boeren die hier al op letten en proberen om met zo weinig mogelijk middelen toch een gezonde veestapel willen behouden. Inderdaad kunnen we nog wel van elkaar leren heb zelf goede ervaring met mint en uitmelken van koeien met uierontsteking. Droogzetten met pasta indien celgetal voldoende laag is is bij mij al jaren standaard.

 • no-profile-image

  jeroen

  "Melkveehouders moeten zorgen voor een laag celgetal bij het droogzetten. Bij een celgetal van 100.000 bij het droogzetten is er nauwelijks kans op een hoog celgetal bij het afkalven"

  Ja, per kwartier, dus moet je dat ook laten onderzoeken (zijn die kosten terug te verdienen??)

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Gidi Smolders gaat hier wel erg kort door de bocht. De boer is weer een randdebiel die zomaar iets doet.

 • no-profile-image

  Paul

  Toch wordt de meeste antibiotica in de varkenshouderij gebruikt, Melkveehouders draaien het niet door het voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.