Home

Achtergrond

Ander agrarisch gebruik van grond valt onder landbouwvrijstelling

Een agrariër verkoopt bij beëindiging van zijn veeteeltbedrijf grond. De koper wil het gaan gebruiken voor veredeling en zaadteelt op volle grond. De belastinginspecteur legt een aanslag op omdat de grond voor iets anders dan veeteelt gebruikt wordt in plaats van de landbouwvrijstelling volledig toe te passen. Het gaat om het belastingjaar 2002. De rechtbank van Haarlem is van mening dat de landbouwvrijstelling ook geldt als de verkoper de grond voor andere agrarische doeleinden gebruikt.

De belastinginspecteur was namelijk van oordeel dat de waardestijging van de grond slechts gedeeltelijk veroorzaakt wordt door de ontwikkeling van de waarde in het economische verkeer bij voortgezette aanwending in een landbouwbedrijf, maar voor een deel door de aanwending van de grond voor andere doeleinden dan voor de veehouderij. Met die opvatting is de Rechtbank het niet eens. Veredeling en zaadteelt is ook agrarisch gebruik. Alleen als er prijsopdrijvende factoren buiten de agrarische sector in het spel zijn, is niet de gehele boekwinst zijn vrijgesteld.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘landbouwvrijstelling’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Haarlem, 27 augustus 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.