Home

Achtergrond

Akkoord over verdoving castratie biggen

Boerenorganisatie LTO Nederland, minister Verburg van Landbouw, de vleesverwerkende industrie en de organisatie van supermarkten CBL ondertekenen donderdag een intentieverklaring over het verdoofd castreren van biggen per 2009.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw heeft een bericht hierover in Trouw vandaag bevestigd.

Het gaat alleen om de biggen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. Dit is ongeveer een kwart van het totaal aantal biggen. De andere biggen worden geëxporteerd, en mogen nog wel onverdoofd worden gecastreerd.

Volgens de wet mag alleen een dierenarts de dieren castreren. LTO vindt dat te duur en doet onderzoek naar een nieuwe methode waarbij de biggen vlak voor de ingreep in een speciale box gezamenlijk worden bedwelmd. De varkenshouders stellen dit als voorwaarde om per 2009 te beginnen met het verdoofd castreren.

Het ministerie van Landbouw subsidieert het onderzoek. Volgens een woordvoerder moeten de partijen opnieuw rond de tafel als blijkt dat de nieuwe verdovingsmethode nog niet gebruiksklaar is per 2009.

Volgens het ministerie zijn er voor de exportbiggen (driekwart van de markt) nog geen concrete plannen om te beginnen met het verdoven. De woordvoerster zegt dat het wel de bedoeling is dat ook deze groep varkens uiteindelijk te maken krijgt met de diervriendelijker manier van castreren. "We moeten ergens beginnen. Daarom concentreren we ons nu op de biggen voor de Nederlandse markt.''

De Dierenbescherming vindt het initiatief positief maar wil uiteindelijk helemaal af van de ingreep. Detectie van de geur aan de slachtlijn ziet de groepering als een betere oplossing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.