Home

Achtergrond

Agroparken, megastallen en varkensflats

Het is inmiddels alweer vrijdag ofwel de laatste dag van week 4. Dit betekent dat we op de helft zijn van de strijd die “de Uitdaging” heet.
Vanavond hebben wij, Time Out ’75, wederom belangrijke punten gepakt bij het altijd zo lastige Twente ’05. Met een overwinning van 4-0 op deze relatief jonge ploeg kan het weekend voor ons niet meer stuk.

Het zal wel toeval zijn maar bij ieder thema van de Uitdaging lijkt het alsof het de actualiteit nauw raakt. Met als thema ‘De Verdubbeling’, komen woorden en denkbeelden in je op als grote stallen in een groen landschap met wellicht nog enkele ‘achtergebleven’ beschermde diersoorten. De titel van deze weblog vind ik dan ook heel passend bij de actualiteit rondom de forse opschaling in de Nederlandse veehouderij en dan met name in reconstructiegebieden.

Commotie rond grote varkensbedrijven had kunnen worden voorzien. Burgers hadden veel meer betrokken moeten worden bij dit soort plannen. De vestiging van nieuwe varkensbedrijven maakt in de reconstructiegebieden de tongen los. In Overijssel bijvoorbeeld trekt de lokale plattelandsbevolking eensgezind op met Milieudefensie en de Partij voor de Dieren.

De vestiging van de nieuwe bedrijven is een rechtstreeks gevolg van de provinciale reconstructieplannen waarin de provinciale LTO’s de ontwikkelingsruimte voor de landbouw wilden veiligstellen.
Ondertussen neemt de spraakverwarring over het begrip agroparken, megastallen en varkensflats alleen maar toe. Wat nu als megabedrijf wordt aangeduid is eigenlijk een optelsom van een aantal bij elkaar geplaatste stallen, voorzien van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. De varkensflat is een idee van eind jaren ’90. Er is toen ondermeer in Wageningen een heel nieuw concept ontwikkeld voor een duurzame, diervriendelijk, milieuvriendelijke en energie-efficiënte dierhouderij. Het is hiermee wetenschappelijk aan te tonen dat varkens in een varkensflat het objectief beter hebben.

Ik kan nog wel uren doorgaan over deze materie, maar ook ik ben toe aan mijn welverdiende nachtrust. Ik kijk in ieder geval weer vooruit naar week 5 van de Uitdaging.
Bij het sluiten van de markt wil ik ook mijn stemmers weer bedanken voor jullie tijd en de leuke reacties. Two thumbs up!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.