Home

Achtergrond 305 x bekeken 1 reactie

Agrico: fritesindustrie moet teler meer betalen

Door het krimpende consumptieaardappelareaal moet de Nederlandse fritesindustrie hogere prijzen gaan betalen voor haar grondstoffen.

Dat zegt Jan van Hoogen, commercieel directeur van aardappelhandelshuis Agrico. "Dit jaar kunnen de contractprijzen voor fritesaardappelen eindelijk weer eens omhoog", aldus Jan van Hoogen gisteravond tijdens een vergadering van de NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond) in het Groningse Marum.

Hij laat met een grafiek zien dat er in de verwerking van Nederlandse aardappelen weinig groei meer zit, terwijl de Belgische fritesindustrie snel blijft groeien. "Doordat zij vooral Bintjes telen en verwerken en weinig contracten sluiten."

Het Nederlandse areaal consumptieaardappelen, dat vooral in Noord-Brabant wordt geteeld, loopt terug. Van Hoogen verwacht dat er structureel minder aardappelen komen, waardoor de fritesindustrie hogere prijzen moet toezeggen in de contracten met telers.

"Hoezo macht van de fritesindustrie? Die fritesfabrikant zet echt geen pistool tegen het hoofd van de teler. De teler tekent zelf voor een contract. De fritesindustrie heeft het in het verleden slim gespeeld en rechtstreeks met de boer zaken gedaan. Dat bleken geen goede lange-termijn-afspraken te zijn voor de boeren. Nu ligt er meer macht bij de teler. Doe daar dan ook wat mee", aldus de commercieel directeur van Agrico richting de NAV-leden.

De NAV wil de positie van de consumptieaardappeltelers in de markt versterken en werkt momenteel aan ideeën om deze bundeling gestalte te geven.

Kees van Arendonk, voorzitter van de NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie), vindt het te vroeg voor concrete uitspraken over dit onderwerp. "We kunnen op dit moment alleen over een gevoel spreken, want er is nog niets bekend over prijzen. Het gevoel is dat die de hogere kant opgaan, maar hoeveel kan ik niet zeggen. Dat zou speculeren zijn."

Eén reactie

 • no-profile-image

  agro

  Ach ja AGRICO,

  en hoe is het afgelopen met de hemelbestorming ??

  aafc online laat zien :


  EEN GROTE ZWIJNEKEET


  een erfenisje van P.Braak


  stop je een rasnaam met verlaten registrate,in google , dan wordt het nog leuker!


  en vooral als er een cyste gevonden is, en de amerikaanse grens zich sluit.


  arme Jan Van Hoogen, wat moet hij nu zeggen, vooral richting de pers,

  gaat t ie misschien weer blaffen??

  tis me toch een vertoning , moet je zpw eens lezen, en eens goed gaan nadenken, en de contracten er eens naast leggen, en dan bedenken waar het meeste geld verdient wordt,

  nl in de winkel , voor de fiscus een zeer interessante bezigheid om dat eens uit zoeken,, en voor boederijredactie is het zeer interssant om ART 14 van dat UPOV-91 , te beschrijven, en vooral , de jurisprudentie te bekijken,


  en de adviezen die uit CPVO komen


  dus krijgen NAK keurmeesters een boa opleiding ,dus opsporingsbevoegd om op te treden als genpolitie? met een pistool, zo`n walter P5?

  de nieuwe tijd lijkt wel aangebroken, en wanneer is de slavernij afgeschaft?

Of registreer je om te kunnen reageren.