Home

Achtergrond

Agrarisch Ondernemer 2007

Tomatentelers Cees en Leo van der Lans uit Maasland zijn de winnaars van de titel Agrarisch Ondernemer 2007.

Nieuwe plannen ontwikkelen zit de tomatentelers Cees en Leo van der Lans in het bloed. ”Waar nieuwe ideeën groeien”, is dan ook het motto van hun bedrijf. Niet zomaar een bedrijf: een tomatenbedrijf van meer dan 50 hectare op vijf locaties. Ze lopen bovendien voorop met de teelt van nieuwe rassen en met energiebesparing.

Tomatentelers Cees (53) en Leo (51) van der Lans uit Maasland zijn voorlopers in de sector. Ze timmeren aan de weg met energiebesparende maatregelen en zijn pioniers in de teelt van tomaten met extra lycopeen.

De broers bouwden het bedrijf uit van 1,6 hectare bij de overname tot 52 hectares glas nu. In totaal werken op vijf teeltlocaties van de bedrijvengroep Van der Lans 250 mensen. Circa 50 man heeft een vast contract, de rest is los, al is een groep van 30 losse medewerkers nu al zolang in dienst dat ze ook met bedrijfsuitjes meegaan.

Van der Lans roemt zijn medewerkers. De nominatie voor Agrarisch Ondernemer 2007 komt voor een belangrijk deel op hun conto. Een goed draaiende organisatie speelt de broers vrij om te bouwen aan de toekomstplannen vooral op het gebied van energiebesparing en ontwikkeling van nieuwe teelten. ”Waar nieuwe ideeën groeien”, is dan ook het motto van het bedrijf.

De jury van de ondernemersprijs onderstreept vooral de vernieuwingsdrang van de telers. Die voorlopersrol herkent Van der Lans, maar ook de daarmee samenhangende wet van de remmende voorsprong. Het eerste jaar van de gesloten kas in Rilland (2006) leverde nog niet het resultaat dat er van verwacht werd. Dit seizoen lijkt de start beter. ”De warmtepomp werkt nu continu en het energieverbruik in het gesloten en open deel van de kas verschilt nu behoorlijk. Toch kan ik pas aan het einde van het seizoen zeggen of de verwachte energiebesparing wordt gehaald.”

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.