Home

Achtergrond

'Afzetpartij moet inzicht geven in oogstdatum'

De groentespeciaalzaken roepen afzetorganisaties met klem op inzage te geven in oogstdata. Op de jaarvergadering van de groentespeciaalzaken zaterdag in Soesterberg zei directeur Dick Meulblok van koepel ADN dat leden niet weten hoe vers product is. In het verleden was het verplicht de oogstdata op de kratten te vermelden.

Meulblok ziet zijn oproep ondersteund door het Voedingscentrum, dat zich met de aanstelling van verscoach Pierre Wind ook sterk maakt voor kwaliteit van vers product. “Nu zelfs het Voedingscentrum hierop aandringt, adviseer ik The Greenery, de fuitveilingen en de telersverenigingen in Nederland en Europa om hun besluit te heroverwegen en de productiedatum en houdbaarheidsdatum in te voeren.”

Meulblok sprak zich uit tegen het lang bewaren van appels. “Na de oogstweken ligt hij vers geplukt in de winkel, maar hoe vers is die zelfde appel wanneer hij een jaar in de koelcellen heeft gelegen?” Rian Verwoert, algemeen directeur van Fruitmasters, kent de signalen uit de handelsketen, maar kan er niet veel mee. “In februari zijn er geen vers geplukte appels. Ook het fruit uit Chili is al maanden daarvoor geplukt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.