Home

Achtergrond 1 reactie

'Afzet Elstar en Conference structureren'

Fruitmasters heeft de andere Nederlandse afzetorganisaties voorgesteld de afzet van Elstar en Conference te structureren.

Door al het aanbod van telers in 2008 beschikbaar te krijgen in afzetplannen kan de afzet verbeteren, stelde directeur Rian Verwoert vandaag op de kennisdag van de Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO). The Greenery heeft nog niet gereageerd.

Op de kennisdag in Wageningen stelde Verwoert dat de prijs van Elstar en Conference kan verbeteren als de vier Nederlandse afzetorganisaties (Fruitmasters, The Greenery, Fruitveiling Zuid-Limburg en Zaltbommel) allen het eigen aanbod structureren. Zuid-Limburg zou al steun voor het plan hebben toegezegd.

Voor de hoofdrassen Elstar en Conference hebben de afzetorganisaties nog geen volledige beschikbaarheid van het fruit van telers en zijn de afzetplannen niet compleet. Telers speculeren daardoor nog teveel op de prijs. De afzetorganisaties kunnen de markt beter bedienen door al het aanbod in plannen op de markt te brengen, zonder daarbij prijsafspraken te maken, stelde Verwoert.

De hoofdrassen hebben te maken met veel concurrentie uit buiten- en binnenland. Handelaren kopen fruit goedkoop van het hout, waardoor zij afzetorganisaties onderbieden bij afnemers. Ook worden in het buitenland veel bomen gepland in goedkope productiegebieden.

De heer Timmermans van het gelijknamige handelsbedrijf verwacht niet dat het plan kans van slagen heeft voor de oude rassen. Wel voor nieuwe conceptrassen. Kopers kunnen altijd naar Frankrijk en België om bulkrassen als Elstar en Conference te kopen, stelde hij. Door te stoppen met veilen kunnen afzetorganisaties de grip op de prijsvorming al verbeteren, verwacht Timmermans.

Fruitmasters werkt nu vijf jaar met afzetplannen. Voor een aantal producten is de beschikbaarheid volledig, maar voor Elstar en Conference is dat ook dit seizoen niet gelukt. Van Elstar is minder dan de helft in een plan opgenomen, voor Conference is dat ongeveer de helft. Fruitmasters wil bij telers afdwingen vanaf 2008 in deze plannen te participeren.

The Greenery was niet aanwezig bij de forumdiscussie, maar voert in eigen huis discussies over beschikbaarheid van fruit. Verwoert betreurde de afwezigheid van The Greenery.

Volgens Verwoert zullen in het plan de afzetorganisaties wel een eigen afzet behouden. Uiteindelijk is er in Nederland plaats voor twee of drie afzetorganisaties, stelde hij voor de goed gevulde zaal met enkele honderden telers.

De afzetplannen voor Elstar en Conference zijn een vertaling van de ervaring met conceptrassen in Inova Fruit. NFO pleitte juist deze week voor bundeling van de afzet van deze nieuwe rassen in Inova Fruit. Voor oude rassen is dat niet mogelijk, stelde NFO-voorzitter Johan van Haarlem op de Kennisdag.

Eén reactie

  • no-profile-image

    een bezorgde teler

    Kunnen ze nog meer de prijs voor de telers onzichtbaar maken, daarbij de telers zijn niet erg wakker, als ze gaan kijken wat er geveild word en wat hun produkt echt waard is denk ik dat er niemand hun produkt meer in de grote logge lichaams wil geven. U peren staan samen met citrus in 1 cel. ??????????

Of registreer je om te kunnen reageren.