Home

Achtergrond

Afspraken sociaal plan Unilever blijven uit

Het overleg tussen de vakbonden en voedingsmiddelenconcern Unilever over een sociaal plan voor personeel van drie Nederlandse fabrieken die gaan sluiten, heeft nog niets opgeleverd. Dat liet CNV Voeding donderdag weten.

Sinds twee weken protesteren werknemers van vijf van de zes Nederlandse fabrieken tegen de sluiting van de fabrieken in Delft (Calvé), Vlaardingen (Cif) en Loosdrecht (Knorr). Ook eisen ze betere cao-afspraken. De vakbonden zijn tegen de sluiting en willen van Unilever een baangarantie of de toezegging dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Unilever wil geen baangarantie afgeven.
De partijen zaten tot woensdagavond laat om de tafel. Hoewel er op het gebied van de cao-onderhandelingen volgens CNV vorderingen werden gemaakt, zitten de gesprekken over het sociaal plan nog altijd vast.
De partijen maakten volgens de bond voor de cao afspraken over een loonsverhoging van 3 procent. Ook is volgens CNV Voeding afgesproken dat uitzendwerk wordt omgezet in vaste banen en dat de inkomenspositie van werknemers die verminderd arbeidsgeschikt raken, wordt verbeterd.
”Maar omdat we in het geheel niet hebben kunnen praten over een sociaal plan voor alle medewerkers die geraakt zullen worden door de fabriekssluitingen in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht, ben ik over het algemeen teleurgesteld over het resultaat”, aldus CNV-onderhandelaar Frans van de Veen. ”Ik wil nu eerst mijn leden raadplegen en horen wat zij vinden van het tot dusver bereikte resultaat. Die ledenraadpleging zal nog deze week gebeuren.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.