Home

Achtergrond 451 x bekeken

Aantal banen neemt toe, loonstijging zwakt af

Het aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met bijna 3 procent tot 7,8 miljoen, het hoogste aantal ooit.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit het onderzoek bleek verder dat de loonkosten per arbeidsjaar in het tweede kwartaal 1,7 procent hoger waren dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is minder dan gemiddeld in 2006. De vertraging is vooral toe te schrijven aan een iets kleinere cao-loonstijging. De sociale lasten voor werkgevers veranderden nauwelijks.

Vrijwel alle bedrijfstakken droegen bij aan de banengroei. Iets meer dan de helft van de groei komt voor rekening van de zakelijke dienstverlening, waarvan het merendeel uitzendbanen zijn. Door de goed lopende economie ontstaan extra banen die veel werkgevers eerst tijdelijk invullen met uitzendkrachten, aldus het CBS. Opvallend is de groei in de handel, waar de banengroei is opgelopen tot 34.000. De zorg blijft ook een belangrijke banenmotor met 27.000 extra banen.

De groei in de industrie en bij de overheid bleef achter bij de andere sectoren. In de industrie betekent dit wel dat een einde is gekomen aan een jarenlange terugloop.

Volgens het CBS gaat de banengroei even snel als in de tweede helft van de jaren negentig. Tussen 1995 en 2000 kwamen er ook gemiddeld ruim 200.000 banen per jaar bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.