Home

Achtergrond

Aanpak probleem levert 19 mille per jaar op

Mijn plan van aanpak om de vervanging te minimaliseren. Omdat het vervangingspercentage het hoogst is door vruchtbaarheidsproblemen, ga ik samen met mijn dierenarts en veevoer-voorlichter een plan van aanpak maken.

De dierenarts komt daarna standaard elke maand bedrijfsbegeleiding doen: drachtigheidscontrole (vanaf 6 weken dracht), dieren die de afgelopen maand gekalfd hebben controleren op rood- en witvuilen, monitoren of ze al cyclisch zijn, de dieren controleren die de tocht niet laten zien, etcetera. Zo zitten we er elke maand goed op, en kunnen we al snel resutaten zien.
Met de voervoorlichter loop ik de voeding na, met name de mineralenvoorziening.

Verder ga ik stieren gebruiken die geen al te zware kalveren geven. Dit om zo min mogelijk problemen te hebben met en rond het afkalven. De koeien starten dan snel en goed op, zuiveren beter en komen weer snel in cyclus.
En ik schaf ik een eigen stier aan. Die zet ik in in een apart hok met vastzet hek, want ik moet wel aan de eigen veiligheid denken. Die stier schaf ik aan omdat natuurlijke dekking nog altijd de beste bevruchtingsresultaten geeft.

En ik kijk eens kritisch naar de conditie van de roostervloeren. De stal is immers al 25 jaar oud. Zijn de roosters nog in goede conditie, moeten ze vervangen worden of opgeruwd? Want op een gladde vloer laten ze de tocht minder goed zien, en een gladde vloer geeft ook meer klauwproblemen.

Door mijn plan van aanpak loopt het vervangingspercentage terug. Als veeboer houd ik al het jongvee aan (ik heb al extra jongveeplaatsen gecreërd door de strohokken in de machineberging, dus heb de ruimte ervoor). Ik kan nu dus 10 of 11 vaarzen meer verkopen. Dit doe ik als ze gekalfd hebben omdat ik dan weer een kalf in het hok heb. Dus als het goed is over 2 jaar weer een vaars. En omdat ik dan royaler kan selecteren in de afgekalfde vaarzen, dus de beste aanhoud, houd ik een betere, mooiere en gebruiksvriendelijkere veestapel over. Naast dat dit elke dag weer een genot is om mee te werken, levert het me ook nog een extra omzet en aanwas op van 10 maal €1.900 euro = €19.000 ! Hier moeten natuurlijk de kosten van de nuka's en de opfokkosten og wel van betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.